ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο "ΑΛΦΕΙΟΣ ΜΑΣ" !

Οι έντονες ανησυχίες που εκφράζονται εδώ και αρκετά χρόνια από κατοίκους και φορείς στην Ηλεία ,για τη συνεχή όσο και ανεξέλεγκτη ρύπανση του ποταμού Αλφειού, επιβεβαιώνονται κατά δραματικό τρόπο για μια ακόμη φορά από την έρευνα του πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Πατρών σε τμήματα του ποταμού σε Αρκαδία και Ηλεία, διαπίστωσαν υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων , βαρέων μετάλλων και ενώσεων, χωρίς ωστόσο να γίνουν ενέργειες για την αντιμετώπιση του ζωτικής σημασίας αυτού προβλήματος...

Στην ίδια έρευνα εξάλλου που επανήλθε στη δημοσιότητα , οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «κύρια πηγή ρύπανσης είναι η καύση του λιγνίτη που γίνεται στη Μεγαλόπολη και η τέφρα από την επεξεργασία που γίνεται από τις μονάδες του λιγνίτη όσο και από απόβλητα ελαιουργείων».

Το «καμπανάκι» του κινδύνου για το μεγαλύτερο ποτάμι της Πελοποννήσου χτυπάει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δυστυχώς τα μέτρα που λαμβάνονται στην πράξη κρίνονται ανεπαρκή.

Απορίες ωστόσο όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ρύπανση του Αλφειού, προκαλούνται από το γεγονός πως εδώ και αρκετούς μήνες έχουν κλείσει οι δύο από τις τρεις παραγωγικές μονάδες με λιγνίτη που υπάρχουν στη Μεγαλόπολη, χωρίς όμως να υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα για τον καθαρισμό του ποταμού…


ΠΗΓΗ: PYRGOSPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου