Έχει πράγματι το Αιγαίο πλούσια κοιτάσματα σε πετρέλαιο; Συνομιλούμε μυστικά με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση πετρελαίων στο Αιγαίο; Τι κρύβεται πίσω από το πέπλο μυστηρίου;
Η οικονομική κρίση έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν οτι τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα «πλούσια κοιτάσματα» πετρελαίου στο Αιγαίο. Και εκεί εγείρεται θέμα Τουρκίας. Τι πραγματικά ισχύει για τα περίφημα πετρέλαια του Αιγαίου;
Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία επιβουλεύεται το Αιγαίο. Είναι επίσης γνωστό ότι η τελευταία προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ έχει ενεργειακό άρωμα. Τα θέματα της ενέργειας είναι πολύ σημαντικά στις μέρες μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη δήλωση που έγινε από τον Πρωθυπουργό, πριν καλά-καλά αναλάβει τα καθήκοντά του, αφορούσε τον αγωγό με τους Ρώσους. Η κρίση στην σκακιέρα της οικονομίας είναι ο ίππος. Κι αν ο βασιλιάς είναι η ίδια η χώρα, η βασίλισσα έχει οπωσδήποτε γεωτρύπανο και ψάχνει για πετρέλαιο.
Όταν μιλάμε για πετρέλαια του Αιγαίου αναφερόμαστε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να εγείρουν αξιώσεις εκμετάλλευσης, με κριτήριο το δικαίωμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ωστόσο, αν και είναι ισχυρές οι ενδείξεις ότι στις περιοχές αυτές υπάρχουν αξιόλογα και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου, αυτό μένει να αποδειχθεί. Επίσης, οι έννοιες «αξιόλογα» και «εκμεταλλεύσιμα» κοιτάσματα έχουν πολλές βαθμίδες. Άλλο πράγμα τα πραγματικά πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου και άλλο η ανορθολογική εμμονή στα υποτιθέμενα κολοσσιαία κοιτάσματα των «πετρελαίων του Αιγαίου», τα οποία περιμένουν εναγωνίως να κάνουν την Ελλάδα ένα νέο Κουβέιτ και να μετατρέψουν τους Έλληνες σε εμίρηδες του 21ου αιώνα.
Αυτή η υπερβολή δημιουργεί ένα μύθο ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος για την Ελλάδα στα χρόνια που έρχονται. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τα πετρέλαια στο Αιγαίο και να γίνουμε όλοι πλούσιοι είναι να τα εκμεταλλευτούμε από κοινού με την Τουρκία, γιατί αλλιώς αυτή θα θέσει θέμα casus belli, όπως συνέβη με το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων, και τελικά δεν θα τα εκμεταλλευτεί κανένας. Η επιλογή, σύμφωνα με αυτή τη λογική είναι απλή. Είτε υποχωρούμε στους Τούρκους, θυσιάζουμε κάποια ζωτικά μας συμφέροντα, συνεκμεταλλευόμαστε τα «τεράστια κοιτάσματα» και γινόμαστε όλοι πλούσιοι είτε επιμένουμε σε μια άγονη σκληρή γραμμή, τα κοιτάσματα μένουν ανεκμετάλλευτα και όλοι παραμένουμε φτωχοί.
Προ μηνών συμβιβασμός επήλθε ανάμεσα στην Ενεργειακή Αιγαίου και τα Ελληνικά Πετρέλαια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων ανατολικά και δυτικά τής Θάσου. Με το που αποφασίστηκε η συνέχιση των ερευνών και των γεωτρήσεων, η Τουρκία αντέδρασε έντονα. Αρχικά, εξέδωσε σχέδιο στρατιωτικής άσκησης (ΝΟΤΑΜ) με το οποίο ζητά την εξαίρεση Λήμνου και Θάσου από κάθε σενάριο άσκησης ή στρατιωτικής εκπαίδευσης. Έτσι, επαναφέρει τη θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των συγκεκριμένων νησιών. Με άλλη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία δηλώνει ότι δεσμεύει για ασκήσεις, από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου, εκτεταμένη περιοχή η οποία περιλαμβάνει διεθνή ύδατα, διεθνή εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών, μεταξύ Σαμοθράκης και Θάσου. Με άλλα λόγια, η Τουρκία κάνει σαφές ότι στρατιωτικά αεροσκάφη της θα πετούν επί τρεις μήνες πάνω από την περιοχή του Μπάμπουρα.
Τα μηνύματα εστάλησαν με σαφήνεια και η Τουρκία αποφασίζει να επιμείνει στη γραμμή της, διεκδικώντας και πάλι ακύρωση των σχεδίων της Ενεργειακής Αιγαίου. Η όλη υπόθεση άπτεται διπλωματικών χειρισμών και μόνο, και προς το παρόν η εταιρία τηρεί στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την ενοικίαση εξοπλισμού για να προχωρήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στη βουλή απέρριψε κατηγορηματικά τα περί μυστικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση πετρελαίων του Αιγαίου. Σε ερώτησή του ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για μυστικές συνομιλίες για το Αιγαίο, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Μπαγίς, ο οποίος σε συνέντευξή του πρότεινε «στις διαφιλονικούμενες περιοχές να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών», θέτοντας -όπως παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης- εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία
Όλα αυτά τα σενάρια πηγάζουν από την Τουρκία, επεσήμανε ο Παπανδρέου και εδώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τσιμπάμε». Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε μία σειρά από λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει μία τέτοια συζήτηση: η υποβόσκουσα έστω απειλή του casus belli, οι παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το Οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και το περίφημο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση περί συνεκμετάλλευσης των πετρελαίων του Αιγαίου και έκανε λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την Τουρκία στην οποία εμείς δεν πρέπει να εμπλακούμε.
ΠΗΓΗ: katse-kala
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου