ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

"ΤΟ ΝΗΣΙ " ΚΑΙ " Η ΤΑΞΗ" ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΟΛΕ

Κυρίαρχο τηλεοπτικό θέμα αυτή την εποχή είναι το σίριαλ με τον τίτλο "Νησί" που καθήλωσε από την πρώτη ημέρα προβολής του, τους τηλεθεατές.
Πρόκειται για μια ακριβή και εξαιρετική παραγωγή, αλλά θα θέλαμε να θυμίσουμε και το ντοκιμαντέρ "L'Ordre" ("Η Τάξη") , που γύρισε το 1973 ο Ζαν Ντανιέλ Πολέ, που είναι συγκλονιστικό. Ο Πολέ με πολύ λιγότερα χρήματα και μέσα μιλώντας με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, δίνει μια ρεαλιστική και μοναδική εικόνα για τη Σπιναλόγκα των λεπρών. Η «Τάξη» είναι η αποκάλυψη της ένοχης συνείδησης των «υγιών» ανθρώπων που είχαν κλείσει τους λεπρούς στο Κρητικό νησάκι Σπιναλόγκα, απέναντι από την Ελούντα. Μιλάει συνταρακτικά ένας «κατασπαραγμένος» λεπρός, ο Ρεμουντάκης. Ο Πολέ, θαυμαστής και υμνητής του Επικούριου Απόλλωνα, αποδίδει με ρεαλισμό και ευαισθησία ένα «καυτό» κοινωνικό θέμα.
Το δελτίο τύπου της εποχής γράφει:
"Η Τάξη", σε σκηνοθεσία Ζαν Ντανιέλ Πολέ, και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, είναι η αποκάλυψη της ένοχης συνείδησης των "υγιών" ανθρώπων που είχαν κλείσει τους λεπρούς στο κρητικό νησάκι Σπιναλόγκα. Μιλάει με τρόπο που συγκλονίζει ένας λεπρός, με το όνομα Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης".
Oι εικόνες, όσο -κυρίως!- τα λόγια αυτού του ανθρώπου είναι σκληρά και μπορεί να σας σοκάρουν! Η σημαντική αλλαγή στη Σπιναλόγκα ήρθε τη δεκαετία του 1930 όταν στην Σπιναλόγκα μεταφέρθηκε ο Επαμεινώνδας Ρεμουνδάκης. Ο Ρεμουνδάκης, που ήταν τριτοετής φοιτητής της Νομικής όταν αρρώστησε, φαίνεται πως ήταν ο άνθρωπος που περιμένανε οι υπόλοιποι μέχρι τότε για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Τα παρακάτω συγκλονιστικά λόγια ανήκουν σε αυτόν:
«Περπατώντας στον δρόμο της Σπιναλόγκας, σταμάτησε και κράτησε την αναπνοή σου. Από κάποιο χαμόσπιτο τριγύρω σου θα ακούσεις τον απόηχο από κάποιο μοιρολόγι μιας μάνας, μιας αδελφής ή τον αναστεναγμό ενός άνδρα. Αφησε δύο δάκρυα από τα μάτια σου και θα δεις να λαμπυρίζουν εκατομμύρια δάκρυα που πότισαν αυτόν τον δρόμο».

Το ντοκιμαντέρ υπαρχει τόσο στο αρχείο της ΕΡΤ, όσο και στο You Tube.
http://apia-epikourios.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου