ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Δάσος Φολόης: κόβουν βελανιδιές 300 ετών



Τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης, ο «Ωλονός», καταγγέλλουν ότι κάποιοι στο προστατευόμενο δάσος της Φολόης κόβουν σπάνια δέντρα και τα πουλάνε. Μάλιστα υπάρχει δημοσιευμένο φωτογραφικό υλικό με τα δέντρα που έχουν κοπεί στο Διαδίκτυο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», τα συγκεκριμένα δέντρα κόπηκαν από τη δεξιά πλευρά της εθνικής οδού 111 Πάτρας -Τρίπολης, κοντά στα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων Αντρωνίου και Μπουκοβίνας, μεταξύ της διασταύρωσης προς Αμαλιάδα και του χώρου δασικής αναψυχής (πικνίκ), παράπλευρα των μυκηναϊκών τάφων.
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  news-dasos-folois-paranomi-ylotomia.jpg Εμφανίσεις:  12 Μέγεθος:  63,4 KB 

«Η ειρωνεία είναι ότι αυτές τις μέρες διοργανώνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία αναδασώσεις στο νομό μας και εμείς από την άλλη αφήνουμε τους ασυνείδητους εμπόρους να κόβουν βελανιδιές 300 ετών.

Οι «βασίλισσες» βελανιδιές κόπηκαν τη νύχτα, φορτώθηκαν σε ρεμούλκα που την έσερνε τρακτέρ και το μόνο ίχνος που μαρτυράει την παρανομία των ξυλοκόπων είναι το πριονίδι των κομμένων δέντρων» καταγγέλλουν τα μέλη του συλλόγου.

Το δάσος της Φολόης βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, στα σύνορα Αρκαδίας-Αχαΐας, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Ερυμάνθου. Είναι από τα σπανιότερα δάση μοναδικό στα Βαλκάνια.


πηγη :econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου