ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Την "πλάτη" στον ιό Η1Ν1 γυρνούν οι περισσότεροι Ελληνες

Την πλάτη… στον ιό Η1Ν1 γυρνούν οι περισσότεροι Ελληνες. Μπορεί η γρίπη να έχει επιστρέψει φέτος και να είναι φονική, καθώς καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές, ωστόσο η πλειονότητα του ανθρώπων είναι ψύχραιμη, αλλά και καλά...
 πληροφορημένη σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα και τον συγκεκριμένο ιό. 
Μια γρίπη είναι κι αυτή και θα περάσει λένε οι περισσότεροι πολίτες, που φέτος δεν νιώθουν τον πανικό που υπήρχε πέρυσι, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Κάποιοι θεωρούν μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε το εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό και υποστηρίζουν πως το λεγόμενο «κλασικό εμβόλιο» είναι υπεραρκετό για να μη νοσήσουν.

Ωστόσο η πλειοψηφία όσων ρωτήθηκαν εάν φοβούνται ή εάν ανησυχούν ότι θα είναι το επόμενο βαρύ κρούσμα του ιού, δηλώνουν ότι ο οποιοδήποτε θα μπορούσε να νοσήσει, αλλά πως αυτοί που έχουν σοβαρό πρόβλημα είναι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Το γεγονός ότι οι Ελληνες έχουν πια «ανοσία» στον Η1Ν1 διαπιστώνεται και από τη ζήτηση των εμβολίων που αφορούν τον συγκεκριμένο ιό, άλλα πολύ περισσότερο εκείνου της κλασικής γρίπης. «Δεν έχουμε παρατηρήσει καμιά αξιόλογη αύξηση στη ζήτηση εμβολίων σε σχέση με εκείνη που είχαμε παλαιότερα. Θα έλεγα πως έχει μειωθεί κιόλας, ο κόσμος δεν είναι πανικόβλητος, αλλά ενημερωμένος» δηλώνει η φαρμακοποιός Νίκη Μαροδήμου.

ΑΚΟΜΑ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ Η1Ν1 
Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται τα σοβαρά κρούσματα γρίπης αλλά και οι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές του στελέχους H1N1. Χθες ακόμη επτά άνθρωποι προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων του επικίνδυνου ιού, ανεβάζοντας σε εβδομήντα τέσσερις τους θανάτους που σχετίζονται μ' αυτόν.
Παράλληλα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε δεκαεννέα σοβαρά περιστατικά γρίπης, που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ετσι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην Εντατική ανέρχεται πλέον σε 126, ενώ το σύνολο των σοβαρών κρουσμάτων από την αρχή του χειμώνα διαμορφώθηκε στα 251 άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ποσοστό των ασθενών που μπαίνουν στην Εντατική δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που είχε εκδοθεί την προηγούμενη εβδομάδα, από τα 182 άτομα που είχαν νοσηλευτεί στην Εντατική μέχρι την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου τα 82 (ποσοστό 45%) δεν ανήκαν σε ευπαθή ομάδα.
«Πιστεύω ότι η νοσηρότητα θα υποχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά οι θάνατοι θα συνεχιστούν, γιατί στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολλοί» είναι η απαισιόδοξη εκτίμηση του Αθανάσιου Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον καθηγητή, προτεραιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πλέον η εγρήγορση για ταχεία χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας, ιδιαίτερα στους ασθενείς με προβλήματα υγείας.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου