ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

To Μουσείο Aρχαίας Eλληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δημιούργημα, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο φτιάχτηκε με κόπο και μεράκι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα εκθέματα του Μουσείου καθώς και το υποστηρικτικό τους υλικό έχουν δημιουργηθεί από τον Κώστα Κοτσανά μετά από 20χρονη έρευνα, μελέτη και κατασκευή, χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
Επίτιμος προσκεκλημένος των χθεσινών εγκαινίων ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π και Πρόεδρος της Ε.Μ.Α.Ε.Τ Θεοδόσης Τάσιος, ο οποίος μαζί με το Δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο έκοψαν την κορδέλα.
Το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο ο καθηγητής έδωσε διάλεξη με θέμα «Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική τεχνολογία» ενώ έγινε συνοπτική παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου από το δημιουργό τους.
Να σημειωθεί ότι το Μουσείο περιλαμβάνει 250 περίπου αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα μηχανισμών, εφευρέσεων και επινοήσεων του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου). Πέραν τούτου, το Μουσείο αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων και παιχνιδιών λειτουργεί επίσης στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου, στο κτίριο Λάτση, όπου εκτίθενται 42 λειτουργικά αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα συνοδευμένα με λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα .
Στην χθεσινή τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ηλείας κύριοι Αντωνακόπουλος και Τζαβάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος , ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος.
PYRGOSPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου