ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΠΟΨΕ

Σήμερα το βράδυ θα δούμε και το περίφημο supermoon, την «υπερσελήνη» δηλαδή.
Όπως εξηγεί η NASA, πρόκειται για μια περίπτωση κατά την οποία η σελήνη πλησιάζει κάπως περισσότερο τη γη στη τροχιά της, από ότι συνήθως.

Η σχετικά σπάνια αυτή περίπτωση (περίγειο) γίνεται ιδιαίτερα αισθητή, όταν συμπίπτει με πανσέληνο, όπως δηλαδή απόψε.
Το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο, αλλά η διαφορά στην απόστασή του από τη γη θα είναι ελάχιστες ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, η απόσταση του από τη γη που είναι συνήθως 238.000 μίλια, απόψε θα φτάσει στα 221.600 μίλια.
Πολύς κόσμος ανησυχεί, κυρίως επειδή κάποιοι αστρολόγοι πιστεύουν ότι μια τέτοια σελήνη είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλες καταιγίδες αλλά και σεισμούς. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος, και μάλιστα δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του γνωστού αυτού φαινομένου και του πρόσφατου σεισμού στην Ιαπωνία.
Το φεγγάρι μπορεί όντως να επηρεάζει τα παλιρροϊκά κύματα, αλλά οι δυνάμεις που ασκεί δεν είναι τόσο ισχυρές ώστε να επηρεάσουν και τις γεωλογικές τεκτονικές πλάκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου