ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Νομός Ηλείας: Αθέατος κόσμος...

Ζώντας στην εποχή της γρήγορης πληροφόρησης, είναι λογικό το διαδίκτυο να έχει γίνει ότι παλαιότερα ήταν η εγκυκλοπαίδεια, για όλους εμάς που κουβαλάμε δεκαετίες στην πλάτη μας. Ένας θησαυρός γνώσης και πληροφοριών.
Του Σπύρου Σιδέρη
Η πλοήγηση στον κόσμο του διαδικτύου, παρότι δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα στα επίπεδα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, δεν παύει να είναι ένα εργαλείο δουλειάς και αναζήτησης για πάρα πολλούς καθημερινούς χρήστες της «νέας»τεχνολογίας.
Σε μια τέτοια αναζήτηση προσπάθησα να βρω πληροφορίες και για την Ηλεία. Μπήκα σε διάφορες ιστοσελίδες και βρήκα διάσπαρτο υλικό. Όμως συνολικά ο χρόνος που χρειάστηκα για να «γνωρίσω» τον Νομό, ήταν τουλάχιστον τριπλάσιος, σε σχέση, με άλλους νομούς της περιφέρειας, με λιγότερα αξιοθέατα και λιγότερο ενδιαφέρον.
Η Ηλεία είναι ένας νομός που περικλείει μια μικρογραφία της Ελλάδας, με την ιστορία του, τα βουνό και τη θάλασσα, την ελληνική παραδοσιακή ζωή. Διαθέτει ασύγκριτα πλεονεκτήματα με άλλες περιοχές. Διαθέτει Ιστορία και μνημεία χιλιάδων χρόνων, διαθέτει μοναδικές παραλίες και φυσικό κάλος, διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό φιλόξενο μαζί με ένα σωρό άλλα πλεονεκτήματα, που θα χρειάζονταν σελίδες επί σελίδων για να καταγραφούν.
Αυτό που δεν διαθέτει, είναι ένα ισχυρό σημείο αναγνωρισιμότητας στο διαδίκτυο. Οι ιστοσελίδες της περιφέρειας, ή της παλιάς Νομαρχίας, των Δήμων κλπ, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός αναζητητή του διαδικτύου. Δεν μπορεί να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για τον τόπο.
Οι λίγες πληροφορίες που υπάρχουν βρίσκονται σε ιστοσελίδες ξενοδοχείων και επιχειρήσεων που λειτουργούν στο νομό. Αλλά εκεί ο κάθε επιχειρηματίας κοιτάζει την δικιά του επιχείρηση κι όχι το σύνολο του νομού.
Σε μια εποχή που τα πάντα εξελίσσονται η Ηλεία έχει παραμείνει ένας «αθέατος κόσμος».
Τι θα πρέπει να γίνει θα μου πείτε. Πολλά και απλά πράγματα. Το υλικό σίγουρα υπάρχει σε ψηφιακή μορφή. Τόσα λεφτά δόθηκαν για την ψηφιακή αποτύπωση του νομού από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Πρώτο βήμα είναι η συγκέντρωση και ταξινόμηση αυτού του υλικού κι από κει και πέρα η διάθεση του σε όλες τις επίσημες ιστοσελίδες του νομού, αλλά και σε ιδιωτικές σελίδες, με ικανή επισκεψιμότητα.
Δεύτερο βήμα η μετάφραση του συγκεκριμένου υλικού τουλάχιστον στα αγγλικά, για να αγγίξει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, που θέλουν να δουν την Αρχαία Ολυμπία και τα άλλα αξιοθέατα της περιοχής. Κι όλα αυτά ανέξοδα.
Τόσοι Ήλειοι είναι μετανάστες στο εξωτερικό που θα είχαν διάθεση να δουλέψουν αυτό το υλικό. Μια επαφή δεν θα έβλαπτε. Κάθε άλλο θα έλεγα, αν κρίνω από την αγάπη που έχουν για τον τόπο τους.
Ακόμα υπάρχουν τόσα άτομα που εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση σε τομείς συναφείς με την τεχνολογία. Ας μην χρησιμοποιούνται μόνο για να φτιάξουν τις προσωπικές σελίδες των τοπικών αρχόντων, αλλά και την σελίδα του τόπου τους.
Δεν είναι δύσκολο αυτό που αναφέρω πιο πάνω. Είναι κάτι απλό, αλλά πολύ λειτουργικό και με απόδοση στην ανάπτυξη του νομού. Το ζήτημα είναι να ενδιαφερθεί κάποιος να το υλοποιήσει.
Κάντε μια περιήγηση στο διαδίκτυο και θα καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η προβολή. Χωρίς φανφάρες και ακριβές ιστοσελίδες. Χωρίς λεφτά που δεν πιάνουν τόπο. Αλλά μόνο με μεράκι κι αγάπη για τον τόπο μας.
Επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα της Wikipedia τον Νομό Ηλείας. Δείτε τι υπάρχει στα Ελληνικά και τι στα Αγγλικά και θα καταλάβετε τι εννοώ!!!
ΥΓ: «Αγαπάς τον τόπο σου??? Απόδειξε το»
ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου