ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Χαρούλα Λαμπράκη, μια εξαιρετική φωνή με...Ηλειακή χροιά...

 


Στις 5 Ιουνίου 1947 γεννήθηκε στον Κακόβατο της Ηλείας, ένα χωριό κοντά στη Ζαχάρω, η Χαρούλα Λαμπροπούλου… Παιδί μιας φτωχής οικογένειας με τρεις αδελφές, στα δεκαπέντε της ανέβηκε στην Αθήνα για αναζήτηση καλύτερης τύχης. Με τη μεσολάβηση της θείας της, που γνώριζε τη μητέρα του Μπάμπη Μπακάλη, πέρασε από ακρόαση από το γνωστό λαϊκό συνθέτη, ενώ λίγο μετά υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τις εταιρείες Columbia και His master’s voice.

Ο Μπάμπης Μπακάλης έγινε ο καλλιτεχνικός της νονός, αλλάζοντάς της το επώνυμο από Λαμπροπούλου σε Λαμπράκη, για να μη θεωρηθεί πως υπάρχει συγγένεια με τον ισχυρό άνδρα της Columbia Τάκη Β. Λαμπρόπουλο.

Η φωνή της Χαρούλας Λαμπράκη ακούστηκε για πρώτη φορά σε δίσκο το 1963 σε ένα τραγούδι του Μπάμπη Μπακάλη με τίτλο «Δεν σου μοιάζει καμιά». Εκεί η νεαρή τραγουδίστρια σιγοντάρησε τον Βαγγέλη...

Περπινιάδη. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών Parlophone (GDSP 2855) έχοντας στην άλλη πλευρά το «Αχάριστο κορμί» του Μπάμπη Μπακάλη και του Χρήστου Μίγκου με τον Βαγγέλη Περπινιάδη.

Το «Δεν σου μοιάζει καμιά» κυκλοφόρησε επίσης σε δίσκο 45 στροφών (με διαφορετικό κωδικό Parlophone GDSP 2861) έχοντας στην άλλη όψη το «Η αγάπη δεν κοιτάζει τι είσαι εσύ και τι είμαι εγώ» του Μπάμπη Μπακάλη και του Δημήτρη Γκούτη με τον Πέτρο Αναγνωστάκη και την Μαριάννα. (Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν το τραγούδι βρίσκεται στους δυο δίσκους στην ίδια ή σε διαφορετική εκτέλεση).

To «Δεν σου μοιάζει καμιά» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή του Βαγγέλη Περπινιάδη «Τραγούδια από τις 45 στροφές Νο 3» που κυκλοφόρησε το 2000 από τη Minos Emi.

Το 1964 η λαϊκή ερμηνεύτρια ηχογράφησε το πρώτο τραγούδι της, σαν πρώτη φωνή πλέον. Στις 4 Ιουνίου του ‘64 κυκλοφόρησε ένα δισκάκι 45 στροφών (His master’s voice 7PG 3397) με δυο τραγούδια του Μπάμπη Δαλιάνη. Το πρώτο ήταν το «Δυο φορές», με την Χαρούλα Λαμπράκη και τον Αντώνη Κλειδωνιάρη στα σεγόντα.

ο 1966, το «Δυο φορές» κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών σε νέα εκτέλεση με τη φωνή της Γιώτας Λύδια.

Στην άλλη πλευρά του δίσκου η Χαρούλα Λαμπράκη σιγοντάριζε τον Θεόδωρο Σιναΐδη στο τραγούδι «Μετανιωμένος γύρισα» του Μπάμπη Δαλιάνη, σε στίχους του Άκη Πάνου…

Λίγο μετά, στις 23 Ιουνίου του 1964, κυκλοφόρησε άλλο ένα τραγούδι του Μπάμπη Δαλιάνη με τις φωνές της Χαρούλας Λαμπράκη και του Αντώνη Κλειδωνιάρη, με τίτλο «Άσε με να σ’ αγαπάω». Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών Columbia (SCDG 3452), έχοντας στην άλλη όψη το «Με πληγώνεις με πονάς» του Μπάμπη Δαλιάνη με τον Πάνο Γαβαλά και την Ρία Κούρτη…

ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου