ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα, ερμηνεία και ιστορία!

Το δημοψήφισμα (λατ. referendum) είναι μια διαδικασία άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος, προκειμένου να επικυρωθεί ή να απορριφθεί μια πρόταση που έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κράτος.
Δημοψηφίσματα διοργανώνονται συνήθως για σημαντικά ζητήματα, όπως για την υιοθέτηση νέου Συντάγματος, την επικύρωση νέας Συνθήκης, κ.λπ. Σε πολλές χώρες τα δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική, διοργανώνονται εύκολα, με πρόταση βουλευτών ή συλλογή υπογραφών, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.
Στην Ελλάδα έχουν γίνει 5 δημοψηφίσματα στην μετά τουρκοκρατίας εποχή. Συγκεκριμένα το 1920 με θέμα την βασιλευόμενη δημοκρατία με ποσοστό 98%, το 1924 για την αβασίλευτη δημοκρατία με ποσοστό 70%, το 1935 υπέρ, και πάλι, της βασιλευόμενης δημοκρατίας με ποσοστό 98%, το 1946 με θέμα την διατήρηση της βασιλευόμενης δημοκρατίας και τέλος το 1974 να λαμβάνει χώρα το τελευταίο δημοψήφισμα εναντίον της βασιλευόμενης δημοκρατίας με ποσοστό 69%, το οποίο αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα της βασιλείας στην Ελλάδα.
Στις προσεχείς ώρες ή και ημέρες θα γνωρίζουμε αν θα έχουμε το έκτο δημοψήφισμα και η ιστορία θα δείξει αν θα σώσει ή θα αποτελέσει μια ακόμη ταφόπλακα για την χώρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου