ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!


ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΕΡΒΑ
Η θεωρία του Δόγματος του ΣΟΚ αποδίδεται στον Μίλτον Φρίντμαν, ένα Αμερικανό Οικονομολόγο , υπέρμαχο της οικονομικής ελευθερίας και ηγετικό στέλεχος της Σχολής του Σικάγο.
Σύμφωνα λοιπόν με το Δόγμα του ΣΟΚ μία οικονομική κρίση ή ένα γεγονός καταστροφής ή πολέμου είναι η ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις σε ένα κράτος. Σκοπός η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς με ιδιωτικοποιήσεις και περιορισμό του κράτους. Ο φόβος και οι ενοχές για τα αποτέλεσμα της κρίσης κάνει τους πολίτες ανεκτικούς ή απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται. Το Δόγμα του ΣΟΚ εφαρμόστηκε κυρίως στην Νότια Αμερική (Χιλή επί δικτατορίας Πινοσέτ, Αργεντινή κ.λπ.). Βρήκε όμως υπέρμαχους και στις ΗΠΑ επί Προεδρίας Ρήγκαν αλλά και στη Μ.Βρετανία επί Πρωθυπουργίας Θάτσερ.
Η πολιτική του Ρήγκαν βασισμένη κυρίως στον περιορισμό του κράτους, οδήγησε τις ΗΠΑ σε μία περίοδο με μεγάλη οικονομική ύφεση. Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Η αξία των μισθών πήρε την κατιούσα και η φτώχεια αυξήθηκε κατά 20%. Οι απόψεις του και η οικονομική πολιτική του αποδείχθηκαν καταστροφικές για την αμερικανική εργατική τάξη. Απαγόρευσε δε κάθε απεργία στον δημόσιο τομέα (με δηλώσεις του).
Άλλωστε και η πολιτική της Θάτσερ ήταν παρόμοια με αύξηση της φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις και περιορισμό του κράτους. Η ανεργία στην Μ. Βρετανία επί Θάτσερ διπλασιάστηκε και οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 3,6 εκατομμύρια. Ακλόνητη η Σιδηρά Κυρία δεν "υπέκυψε" στα αιτήματα των ανθρακωρύχων οι οποίοι απήργησαν για ένα έτος . Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; 
Η κρίση χρέους στη χώρας μας και ο τρόπος διαχείρισης της δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο. Εφαρμόζεται και εδώ το Δόγμα του ΣΟΚ. Και έτσι απαντήθηκε και το ερώτημα: Γιατί δεν ενεργούμε; Γιατί δεν πράττουμε; Μα γιατί φοβόμαστε ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται!!!
Μα όμως τι χειρότερο; Με την ανεργία να αγγίζει το 27% και τους περισσότερους των Ελλήνων να παλεύουν για την επιβίωση έχουμε κάτι χειρότερο να φοβόμαστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου