ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Βοτανικός κήπος στην Αρχαία Ολυμπία

Ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία του βοτανικού κήπου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας έγινε την Τρίτη, με την θετική απόφαση της έγκρισης της τροποποιημένης μελέτης δημιουργίας του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ένα ιδιαίτερο έργο το οποίο σαν ιδέα έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ από τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά υπό όρους, οι οποίοι αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την έκταση του κήπου η οποία ζητούσε το Συμβούλιο να είναι μικρότερη και τη φύτευση, αλλά και την υποχρέωση να υπάρξει νέα τροποποιημένη μελέτη.
Ο χώρος που θα αναπτυχθεί ο «Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος» θα είναι μεταξύ των βόρειων και βορειοδυτικών πρανών του Κρονίου Λόφου, σε μια έκταση 24 στρεμμάτων. Από αυτά θα φυτευτούν τα 9 στρέμματα, με βλάστηση όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη και φυσική και με είδη που θα έχουν οριζόντιο ή συμπαγές ριζικό σύστημα και όχι κάθετο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταστροφές στα αρχαία που βρίσκονται στο υπέδαφος.
Έτσι εγκρίθηκε η μελέτη και θα φυτευτούν σε μια μακρόστενη λωρίδα, που περιβάλλεται από ελιές, περίπου 130 δέντρα, 2.500- 3.000 θάμνοι και 6.000 αρωματικά φυτά. Ο περιπατητής θα βλέπει στο μέλλον αμυγδαλιές, κουμαριές, μυρτιές, δυόσμο, θυμάρι, δεντρολίβανο και άλλα πολλά είδη φυτών τοποθετημένα κατά ενότητες και με επεξηγηματικές ταμπελίτσες που θα αναφέρονται σε αυτά και στη σχέση τους με τον αρχαιολογικό χώρο.
Ο κήπος δηλαδή θα περιλαμβάνει είδη που χρησιμοποιήθηκαν για την αναδάσωση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και θα έχει κυρίως διδακτικό σκοπό. Δηλαδή, οι επισκέπτες θα μαθαίνουν τόσο για τα φυτά που φύονται στον Κρόνιο Λόφο και τη γύρω περιοχή, όσο και για την ιστορία τους. Στην πινακίδα, διαστάσεων 20x25 εκατοστών, θα αναγράφεται η ελληνική και λατινική ονομασία του, η αγγλική μετάφραση, καθώς και επιπλέον υλικό για το ιστορικό του φυτού.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Λυριτζής, ειδικός ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Αργοτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΕ), που συνεργάστηκε με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην αποκατάσταση του τοπίου της αρχαίας Ολυμπίας «μας ενδιαφέρει η δημιουργία του κήπου να έχει διδακτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα για τους μαθητές και γενικά όλους τους επισκέπτες.
Στον βοτανικό κήπο θα διατηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, που είναι περίπου 100, δηλαδή 40 ελιές, 20 αριές και δρυς και 30 κυπαρίσσια και τα υπόλοιπα θα προμηθευτούν από φυτώρια της περιοχής. Το ερώτημα ήταν αν θα φτιάξουμε ένα δάσος χαλεπής πεύκης ή ένα αρχαίο δρυοδάσος, όπως αναφέρεται στις μαρτυρίες του Παυσανία, του Ξενοφώντα, του Αθηναίου και άλλων», συμπληρώνοντας ότι η τελική επιλογή έγινε μετά από μελέτη, τόσο των ιστορικών μαρτυριών όσο και της εξέλιξης της χλωρίδας στην περιοχή.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 150.000 ευρώ και η προμήθεια των φυτών θα γίνει είτε με δωρεά είτε με αγορά από φυτώρια της περιοχής. «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας οφείλει, αντί να συζητάει τη μελέτη, να προχωρήσει το έργο για να δει και η γενιά μας τα δέντρα να μεγαλώνουν» επισήμανε μέλος του ΚΑΣ, ακούγοντας πως η χρηματοδότηση υπάρχει από το 2007 (Ιδρυμα Λάτση) και ειδικά για τον κήπο έχει προσφέρει χορηγία μετά τις φωτιές και ο Δήμος Μονάχου.
ΠΗΓΗ: RYRGOSPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου