Από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπολοίπου της επιδότησης ελαιολάδου που αντιστοιχεί στο 50%, όπως δήλωσε η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή.
Η κυρία Αποστολάκη, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλου, εκτίμησε ότι μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί όλοι οι λογαριασμοί των ελαιοκλλιεργητών με το υπόλοιπο της επιδότησης.
Ο κ. Λαμπρόπουλος στην επίκαιρη ερώτησή του επεσήμανε ότι «φέτος οι τιμές του ελαιολάδου είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων ετών, όταν τα εργατικά, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο, τα φυτοφάρμακα έχουν φτάσει στα ύψη. Διαπιστώνεται, λοιπόν ότι δεν υπάρχει πολιτική στήριξη του προϊόντος, πολιτική για εξαγωγές, πολιτική για αύξηση της κατανάλωσης. Κι ενώ, έχουμε αυτήν την πτώση στις τιμές στον παραγωγό διαπιστώνουμε ότι οι τιμές από 2 ευρώ στον παραγωγό είναι στο super market πεντέμισι και έξι ευρώ όχι το κιλό αλλά τα 920 γραμμάρια το λίτρο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «αυτή η διαφορά έχει και άλλες συνέπειες, γιατί δεν μπορεί ο φτωχός να το αγοράσει και να το καταναλώσει κι επιπλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αθρόες εισαγωγές σπορέλαιων». Καταλήγοντας, ερωτά την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, τι προτίθεται να κάνετε για να προστατευθεί η τιμή του ελαιολάδου».
Η κυρία Αποστολάκη στην απάντησή της, παραδέχθηκε ότι «το ελληνικό λάδι αποτελεί εθνικό προϊόν και το οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς δεν είναι ούτε ανάλογο της ποιότητάς του, ούτε του κόπου τους». Απέδωσε δε το γεγονός στον ισχυρό ανταγωνισμό από τρίτες χώρες και στα προβλήματα οργάνωσης, διακίνησης και εμπορίας, καθώς και σε αυτά που αφορούν στην τυποποίηση και στην προώθηση του προϊόντος, επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα για τη στήριξή του αποφασίζονται σε όργανα της Ε.Ε. και πως απαγορεύεται η λήψη εθνικών παρεμβατικών μέτρων».
Για τις τιμές του ελαιολάδου είπε ότι «διαμορφώνονται ελεύθερες στην αγορά κι έχουν να κάνουν με την προσφορά και τη ζήτηση». Προσέθεσε δε, πως «οι παραγωγοί μπορούν και πρέπει να δημιουργούν ομάδες παραγωγών, ούτως ώστε να αυξάνεται η διαπραγματευτική τους δύναμη, να πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές και βεβαίως να ρίχνουν μεγάλο βάρος στην τυποποίηση, ούτως ώστε το προϊόν να καθίσταται επώνυμο, να έχει ποιότητα και ταυτότητα, που είναι παράγοντες που αποτελούν προστιθέμενη αξία για το προϊόν τους». Συνεχίζοντας η κα Αποστολάκη είπε ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μία παλέτα από μέτρα για να στηρίξει αυτό το εθνικό προϊόν και τους πεντακόσιους χιλιάδες παραγωγούς στη χώρα μας που μοχθούν γι’ αυτό το αποτέλεσμα».
Πηγή: ΕΡΑ
http://pinianews.blogspot.com/2010/12/50_11.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου