ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

EΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ!


Τα μέρη μας ( η ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Ολυμπίας) ανέκαθεν ήταν φτωχά σε μεγάλες καλιέργειες, παρόλο της ύπαρξης του Αλφειού ο Μπιτζιμπαρδαίικος κάμπος είναι μικρός, έν αντιθέσει με τον εύφορο κάμπο της Ηλείας που αποτελεί για τους αγρότες την "γη της αγροτικής επαγγελλίας".Η κατάσταση οδήγησε τους κατοίκους να στραφούν κατά κύριο λόγο στην καλιέργεια της ελιάς για να θρέψουν τις οικογένειες τους.
Η ελιά εδώ και δεκαετίες αποτελεί την βασική πηγή εσόδων των Μπιτζιμπαρδαίων, αφού η παραγωγή κρασιού μειώθηκε στην οικιακή χρήση ,παρόλο που οι καταστροφικές φωτιές του 2007 κατέστρεψαν κυριολεκτικά το 70% των ελαιοδέντρων οι Μπιτζιμπαρδαίοι βρήκαν το κουράγιο να τις αναστήσουν από τις στάχτες , ως άλλους Φοίνικες, και να ξαναμπαίνει το ευλογημένο λάδι στα Μπιτζιμπαρδαίικα σπίτια.Λάδι έξτρα παρθένο με χαμηλά οξέα και εξαιρετικής διατροφικής αξίας.
 Από μία έρευνα που είχα κάνει παλιότερα είχα ανακαλύψει ότι το λάδι των ορεινών περιοχών της Ηλείας, της  Μεσσηνίας και της  Λακωνίας βρίσκεται στην κορυφή ποιοτικά και είναι από τα πιο επιλεγμένα ελαιόλαδα παγκοσμίως χωρίς ουσιαστικά μεγάλη διαφήμιση όπως π.χ. το Κρητικό.
Η καλιέργεια των ελαιοδέντρων σχετικά είναι εύκολη όμως η συλλογή του καρπού επίπονη, αξίζει όμως τον κόπο να συνεχίσουμε τον κόπο των προγόνων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου