Σύμφωνα με τον Παυσανία ήταν γιος του Αέλθιου και εγγονός της Πρωτογένειας και του Δία ,απόγονος του Δευκαλίωνα.Παντρεύτηκε την Αστεριδία ή την Υπερίππη ή την Χρομία, γιος του ήταν Επειός, ο Παίονας και ο Αιτωλός, όλοι επώνυμοι λαών και κόρη του η Ευρυκήδα μητέρα του Ηλείου.Κάποτε ο Ενδυμίων διοργάνωσε έναν αγώνα δρόμου στην Ολυμπία ανάμεσα στους γιους του με σκοπό όποιος βγεί νικητής να τον διαδεχτεί.Νικητής ήταν ο Επειός όπου και τον διαδέχτηκε και έδωσε το όνομα του στον λαό.
Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο , γιος του Αέλθιου και της Καλύκης ο Ενδυμίων ήταν αρχηγός τον Αιολών τους πήρε από την Θεσσαλία και εποίκησαν την ¨Ηλιδα.Τον ερωτεύτηκε η Σελήνη και τον πήρε ο Δίας στον ουρανό όπου μετά τον έριξε στον Άδη.Ο Δίας όμως του έδωσε το προνόμιο όσο κοιμάται να μένει αγέραστος και αθάνατος.
Σύμφωνα με μία μεταγενέστερη παραλλαγή του μύθου που μεταφέρεται από τον Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο και από μεταγενέστερους ποιητές, ο Ενδυμίων ήταν βοσκός από την Καρία με απαράμιλλη ομορφιά.Η Σελήνη τον είδεσε μια σπηλιά του Λάτμου και τον ερωτεύτηκε.Τον επισκεπτόνταν κάθε βράδυ την ώρα που κοιμόταν , όμως ανησυχώντας πως σαν θνητός θα γεράσει και θα πεθάνει παρακάλεσε τον Δία να τον αφήσει να κοιμάται για πάντα στον αγέραστο ύπνο ώστε να μη τον χάσει ποτέ.
Στην πόλη Ηράκλεια που βρισκόταν στους πρόποδες του Λάτμου ο Ενδυμίων λατρευόταν ως μυθικός ιδρυτής της πόλης και υπήρχε ιερό αφιερωμένο σ' αυτόν.
Ένα ποιήμα του Κ.Καβάφη είναι εμπνευσμένο από την ιστορία του Ενδυμίωνα.Ο τίτλος του ποιήματος είναι "Ενώπιον του αγάλματος του Ενδυμίωνος".
Ο αστεροειδής 342 Ενδυμίων , που ανακαλύφθηκε το 1892 , πήρε το ονομά του από το μυθικό αυτό πρόσωπο.
wikipedia