ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΛΕΙΟΙ: ΘΥΕΣΤΗΣ


Ο Θυέστης ήταν γιος του Πέλοπα και της Ιπποδάμειας. Είχε δυο παιδιά, τον Αίγισθο και την Πελοπία.

Ο Θυέστης και ο δίδυμος αδερφός του, Ατρέας, δολοφόνησαν το Χρύσιππο, βασιλιά της Ολυμπίας επειδή επιβουλεύονταν το θρόνο. ΟΠέλοπας τους εξόρισε και κατέφυγαν στις Μυκήνες όπου συμφώνησαν να βασιλεύουν εναλλάξ. Ωστόσο αρχικά επικράτησε ο Ατρέας, επειδή βρήκε ένα χρυσόμαλλο αρνί στο κοπάδι του, σταλμένο από τον Ερμή, και θεωρήθηκε σύμβολο εξουσίας. Η Αερόπη, όμως, γυναίκα του Ατρέα, και ο Θυέστης ήταν εραστές κι έτσι κλέψανε την προβιά του αρνιού κι ο Θυέστης έγινε βασιλιάς, υποσχόμενος ότι θα του δώσει ξανά το θρόνο άμα ποτέ ο ήλιος ανέτελλε από τη δύση και έδυε στην ανατολή. ΟΔίας άλλαξε τη φορά του ήλιου κι ο Ατρέας πήρε ξανά το θρόνο.
Μετά το "Θυέστειον δείπνον" όπου  ο Ατρεύς παρέθεσε στον αδερφό του για φαϊ τα ίδια του τα παιδιά και τον παρακολουθούσε καθώς έτρωγε " Ατρέως όμμα"  και την κατάρα που πήρε από τον Θυέστη όταν εξοργισμένος αντελήφθη τι είχε γίνει και αναποδογυρίζοντας το τραπέζι είπε: "Έτσι να ανατραπεί και των Ατρέων το γένος", ο Θυέστης για δεύτερη φορά εξορίζεται στην Θεσπρωτία.  

ΟΑτρέαςσχεδίασε την εκδίκησή του για την απιστία της γυναίκας του και του αδερφού του. Σκότωσε τους γιους του Θυέστη και τον προσκάλεσε σε γεύμα, όπου του προσέφερε για φαγητό τις ψημένες σάρκες των γιων του.
Ο Θυέστης, τυφλωμένος από οργή και μίσος, άκουσε ένα χρησμό που έλεγε πως αν έκανε γιο με την ίδια του την κόρη, ο γιος αυτός θα σκότωνε τον Ατρέα. Ο Θυέστης παντρεύτηκε την ίδια του την κόρη, Πελοπία, και έτσι γεννήθηκε ο Αίγισθος, ο οποίος αργότερα πράγματι σκότωσε τον Ατρέα.

Τα παιδιά του Θυέστη που κατατεμάχισε ο Ατρέας τα είχε κάνει με την Αερόπη την γυναίκα του αδερφού του όπως είπαμε και ήταν ο  Αγλαός, ο Καλαός, ο Ορχομενός, η Πελοπία, ο Πλεισθένης και ο Τάνταλος. Εκτός της Πελοπίας τα υπόλοιπα όπως είπαμε κατεσφάγησαν από τον Ατρέα και ίσως και ο Τάνταλος να γλύτωσε γιατί όπως μας  λέει ο Σταγειρίτης στην Ωγυγία αυτόν τον σκότωσε αργότερα ο γιός του Ατρέα Αγαμέμνων. 
Όταν λοιπόν ο Θυεστης ζήτησε χρησμό από το Μαντείο να εκδικηθεί τον αδερφό του για το κακό που του προξένησε πήρε την απάντηση πως έπρεπε να κάνει παιδί με την κόρη του Πελοπία και αυτό θα ήταν εκείνο που θα έπερνε την εκδίκηση. Επειδή όμως θεώρησε μεγάλη βδελυγμία την αιμομιξία αφιέρωσε την μικρή του κόρη Πελοπία ως Ιέρεια της Αθηνάς στην Σικυώνα. Μετά από καιρό και ενώ η κόρη του εν τω μεταξύ είχε μεγαλώσει χωρίς ποτέ ο Θυέστης να την έχει δεί, έτυχε να έρθει στην Σικυώνα και αυτός. Και ενώ βρισκόταν στο άλσος του Ιερού της Αθηνάς συνάντησε την Πελοπία την οποία βίασε. Από αυτή την συνεύρεση γεννήθηκε ο Αίγισθος και έτσι ο χρησμός επαληθέφθηκε ώς προς το πρώτο σκέλος. Έμενε λοιπόν να έρθει και το άλλο μέρος αυτό της εκδίκησης. Και να πώς εξελίχθηκε η ιστορία. Ο Θυέστης όταν έμαθε πως η Πελοπία ήταν έγκυος στο παιδί του, της έδωσε το ξίφος του και της είπε αν ήταν αγόρι να του το δώσει. Πραγματικά η Πελοπία γεννά αγόρι αλλά το εγκαταλείπει στο δάσος όπου το βρήκαν κάποιοι βοσκοί και το μεγάλωσαν με το γάλα κατσίκας και εξ' αυτού πήρε και το όνομα Αίγισθος.Η Πελοπία εν τω μεταξύ έφυγε στην Θεσπρωτία και ζούσε στον οίκο του Θεσπρωτού του Πελασγού ηγεμόνα της περιοχής αυτής της Ηπείρου που μάλιστα όπως λέγεται ήταν αυτός που έχτισε και την πρώτη πόλη την Εφύρα. Στην περιοχή αυτή λέγεται πως ήταν και το μεγάλο Μαντείο της Δωδώνης.Στο βασίλειο του Ατρέα όμως έπεσε ανομβρία για πολύ μεγάλο διάστημα κάτι που οδήγησε τον βασιλιά Ατρέα να πάρει χρησμό. Εκεί του είπαν πως έπρεπε να συμφιλιωθεί με τον αδερφό του Θυέστη, έτσι ο Ατρέας αναγκάζεται να πάει στην Θεσπρωτία όπου τον μεν Θυέστη δεν βρίσκει αλλά συναντά την Πελοπία την οποία ερωτεύεται και νομίζοντας πως ήταν κόρη του Θεσπρωτού την ζητά και την παίρνει ως σύζυγό του. Μαθαίνοντας για το παιδί που είχε πήγε και το βρήκε και το πήρε μαζί του και το μεγάλωνε ως γιό του στις Μυκήνες. Κατά την επιστροφή του στο βασίλειο έστειλε τους γιούς του Αγαμέμνων και Μενέλαο να βρούν τον θείο τους Θυέστη τον οποίο όντως βρήκαν στους Δελφούς. Με την υπόσχεση πως ο Ατρέας ήθελε να συμφιλιωθεί μαζί του επέστρεψε στις Μυκήνες ο Θυέστης όπου όμως για ακόμη μια φορά τον εξαπάτησε ο Ατρέας και τον φυλάκισε. Και έμεινε πολλά χρόνια στην φυλακή μέχρι που ο Αίγισθος είχε μεγαλώσει. Και αυτόν ήταν που  έστειλε ο Ατρέας στην φυλακή για να σκοτώσει τον Θυέστη, στην ουσία να γίνει πατροκτόνος, εν αγνοία του βεβαίως. Και εδώ έμελλε πάλι η μοίρα να παίξει το δικό της παιχνίδι...
  • Ο αστεροειδής 14792 Θυέστης (14792 Thyestes), που ανακαλύφθηκε το 1973, πήρε το όνομά του από το μυθικό αυτό πρόσωπο.
el.wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου