ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ

Το Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας ιδρύθηκε από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Ανδρίτσαινας το 1981.
Το μεράκι, η αγάπη για τον τόπο τους, η αγωνία για την διάσωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, και σίγουρα η συλλογική εργασία, ένωσαν κάποιες Ανδριτσάνες για να δείξουν όπως έλεγαν την «ψυχή του τόπου τους» ιδρύοντας Λαογραφικό Μουσείο στην πατρίδα τους την Ανδρίτσαινα.
Το Λαογραφικό Μουσείο σήμερα, στεγάζεται στο Αρχοντικό του Γεωργίου Κανελλοπούλου, πρόκειται για την αναδιαμόρφωση παλαιού αυτόνομου, πέτρινου κτιρίου (1847), με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, στο οποίο αναβιώνει η παράδοση, η τέχνη, και η αρχοντιά των ανθρώπων της Ανδρίτσαινας.
Το αρχοντικό αυτό κληροδότησε με διαθήκη της η τελευταία απόγονος της οικογένειας, Γαληνή Κανελλοπούλου, μαζί με τα ανεκτίμητης αξίας παλαιά παραδοσιακά έπιπλα και σκεύη, για τη στέγαση του Μουσείου, ώστε όλα μαζί να αποτελέσουν ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο με αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού και οικοσκευής παλαιών νοικοκυριών στους τρεις ορόφους του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 500τ.μ.
Γεώργιος Κανελλόπουλος Φούλα Κανελλοπούλου Γαληνή Κανελλοπούλου
Γεώργιος Κανελλόπουλος Φούλα Κανελλοπούλου Γαληνή Κανελλοπούλου
Τα περισσότερα από τα 4.000 εκθέματα του Μουσείου προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την Ανδρίτσαινα και καλύπτουν την χρονική περίοδο 1832-1932.
Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται και το μπαούλο του Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου με τα ενδεικτικά «Π.Α.1832».
Ο επισκέπτης στον πρώτο όροφο του αρχοντικού έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη μορφή και την οργάνωση της ζωής μέσα σε ένα παραδοσιακό αστικό σπίτι του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στην Ανδρίτσαινα.
Στον δεύτερο όροφο ο επισκέπτης θα θαυμάσει την εντυπωσιακή και πλούσια συλλογή ανδρικών και γυναικείων τοπικών ενδυμασιών.
Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται επίσης εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου (συλλογή οικογένειας), εκκλησιαστικά σκεύη καθώς επίσης και σπάνια έγγραφα 18ου και 19ου αιώνα (προικοσύμφωνα, ξωφύλλια, δημόσια έγγραφα κ.λ.π), πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το 1850 και μετά, πίνακες ζωγραφικής κ΄ λιθογραφίες.
Στους χώρους του Μουσείου περιλαμβάνεται και η αίθουσα προβολών και πολλαπλών χρήσεων η οποία αναδιαμορφώθηκε πρόσφατα με δωρεά του ιδρύματος Μιχελή.
Για να επισκεφτείτε τον ιστοτοπό του πατήστε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου