ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη το ολοκληρωμένο έργο Ύδρευσης Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων της Ηλείας από τον Ερύμανθο. Η παρουσίαση ξεκίνησε από το Διυλιστήριο και συνεχίστηκε στη δεξαμενή που βρίσκεται στο Βασιλάκι, μετά στη δεξαμενή του Λαμπετίου και τέλος στη δεξαμενή του Κατακόλου, όπου επίσημοι και παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το νερό του Ερύμανθου.
Το έργο, που καλύπτει τις ανάγκες περίπου 70.000 κατοίκων του νομού και περιλαμβάνει κεντρικό δίκτυο αγωγών μήκους 107 χιλιομέτρων, διυλιστήριο επεξεργασίας νερού και δεξαμενές αποθήκευσης, κόστισε 27.920.000 €.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του έργου και αντιδήμαρχος Πύργου Αντώνης Καράμπελας ανέφερε πως θα υδροδοτηθούν σε αρχική φάση 28 Κοινότητες και 2 πόλεις (ο Πύργος και η Αρχαία Ολυμπία) ενώ υπάρχει η δυνατότητα εφοδιασμού με πόσιμο νερό και των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν στο Κατάκολο.
Ακόμη σημείωσε ότι για τη λειτουργία συνολικά του έργου πρέπει, πέραν της σύνδεσης του αγωγού με τις δεξαμενές του Πύργου και του Κατακόλου που έχει ήδη γίνει, να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες σύνδεσης του αγωγού με τις δεξαμενές όλων των Κοινοτήτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Ποιοι θα πίνουν νερό από τον Ερύμανθο και όχι από το... μπουκάλι Τα Δημοτικά Διαμερίσματα που μπορούν αυτή τη στιγμή να υδροδοτηθούν είναι: Άσπρα Σπίτια, Βασιλάκι, Λούβρο, Κάμενα, Μουριά, Λιναριά, Μιράκα, Αρχαία Ολυμπία, Φλόκα, Κοσκινάς, Μάγειρας, Κλαδέος, Πλάτανος, Πελόπιο, Πουρνάρι, Στρέφι, Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη, Βαρβάσαινα, Κολλίρι, Πύργος, Λαστέϊκα, Αγ. Ιωάννης, Βυτινέϊκα, Γρανιτσέϊκα, Σκουροχώρι, Κορακοχώρι, Λεβεντοχώρι, Σκαφιδιά και Κατάκολο.

Υπάρχουν ολοκληρωμένες και ώριμες– αδειοδοτημένες μελέτες για την επέκταση του υδραγωγείου στα υπόλοιπα πέντε Δημοτικά διαμερίσματα (τοπικές Κοινότητες) του Δήμου Πύργου και σε ολόκληρους τους Δήμους Ιάρδανου και Βώλακος ενώ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για κατασκευή νέου εξωτερικού υδραγωγείου, με σκοπό την υδροδότηση των Δήμων Σκιλλούντος και της πόλης της Ζαχάρως. Με την υλοποίηση των παραπάνω έργων θα μπορούν να υδρεύονται απρόσκοπτα περίπου 100.000 κάτοικοι του νοτίου τμήματος της Ηλείας, με νερό καλής ποιότητας.
AMALIADA NEWS





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου