ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το ελληνικό λάδι θα σώσει τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα!


Για εκείνους που μας βγάζουν το λάδι…. να ξέρουν πώς το λάδι θα μας σώσει! Μεγάλη πτώση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται το 2014-15 κυρίως λόγω της ξηρασίας και των ταλαιπωρημένων δέντρων στην Ισπανία, αλλά και του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Αυτό σύμφωνα με βιομηχανικό ερευνητή της οργάνωσης Oil World θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές στους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα η παραγωγή ελαιόλαδου υπολογίζεται ότι μπορεί να κατρακυλήσει στους 2.550.000 τόνους το 2014-15, από το εντυπωσιακό νούμερο των 3.190.000 τόνων που αποτέλεσε ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών της αγοράς.Κι αυτό γιατί η νότια Ισπανία έζησε τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα που διανύουμε από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2014 και τα δέντρα δεν έφτασαν τις προσδοκίες των παραγωγών της μεγαλύτερης χώρας σε παραγωγή και εξαγωγή ελαιόλαδου, που χρησιμοποιείται από σαλάτες μέχρι σαπούνια, όπως αναφέρει και το σχετικό άρθρο στο koolnews.gr
Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε άλλες χώρες, κρατώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα στο εγγύς μέλλον, αναφέρει το Bloomberg.Οι ειδικοί που μίλησαν στο πρακτορείο εκτιμούν πως οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ισπανία θα έχουν ανοδικές τάσεις τους επόμενους μήνες, καθώς από τους 1.770.000 τόνους η παραγωγή έπεσε στους 870.000 τόνους.
Την ίδια στιγμή όμως προσβλέπουν στην Ελλάδα για να… σώσει την κατάσταση. Κι αυτό στηριζόμενοι στα στοιχεία εκείνα που δείχνουν πως η παραγωγή στην Ελλάδα παρουσιάζει άνοδο που αγγίζει το 100% καθώς από τους 158.000 τόνους εκτοξεύθηκε στους 300.000 τόνους.
Σημαντική αύξηση πάντως καταγράφηκε και για την Τυνησία που από τους 80.000 τόνους η παραγωγή της αναμένεται να φτάσει φέτος τους 260.000 τόνους.
Αντίθετα ίδια θα παραμείνει η παραγωγή στην Ιταλία (455.000 τόνοι το 2014 έναντι 450.000 τόνων την προηγούμενη χρονιά), ενώ ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση της παραγωγής από 135.000 τόνους σε 50.000 τόνους.
Makeleio.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου