ΤΡΥΠΗΤΗ(ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ 'Η ΙΣΟΒΑ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΟΣ: ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Θα αναφερθώ με απλά λόγια σε 5 άξονες που έχουν σχέση με την αναμόχλευση της οικονομίας , την πραγματοποίηση επενδύσεων και την μείωση της ανεργίας όπως θα σας την περιγράψω πιο κάτω.:
           1-ΔΗΜΟΣΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
            Πρέπει να φτιάξει και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει γιατί προβλέπεται από το Μνημόνιο ( εάν  δεν τηρηθεί δεν θα πάρουμε τις δόσεις). Αν ρωτήσετε πολίτες που είναι αντιμνημονιακοί αν έχουν διαβάσει το μνημόνιο 2, το 95% θα σας απαντήσει ΟΧΙ. Και όμως το μνημόνιο έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί 10 χρόνια πριν.
            2-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
            Με την ανακεφαλαίωση των Τραπεζών θα μπορείς να βρεις κεφάλαια για επενδύσεις. Αλλά όταν υποβάλεις την Μελέτη Σκοπιμότητας στην Τράπεζα πχ για το εργοστάσιο επίπλων που σας έγραφα πιο πάνω, θα πρέπει να αποδείξεις ότι η επένδυση είναι βιώσιμη και  θα αφήνει κέρδη για να πληρώσεις το δάνειο. Άρα θα πρέπει να έχεις κοστολόγια τέτοια που να ανταγωνίζεσαι το PRAKTIKER και το ΙΚΕΑ .
             3-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
            Με την μείωση του βασικού μισθού και τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων το εργασιακό  φτιάχτηκε σε κάποιο σημείο. Θα μου πείτε πως θα ζήσει κάποιος με πχ με 400 ευρώ τον μήνα. ΣΩΣΤΟ. Αλλά αν πούμε ότι έρχεται μια κυβέρνηση και επαναφέρει τον βασικό στα 750 ευρώ και τις συλλογικές συμβάσεις που έλεγαν (λόγω σωματειακών διεκδικήσεων) πχ ο τορναδόρος θα παίρνει min 1000 ευρώ , ο λακαδόρος 1100 ευρώ κλπ και κάνετε το εργοστάσιο επίπλων με αυτά τα κοστολόγια τότε το ίδιο προϊόν θα ερχόταν από την Τουρκία, Βουλγαρία , Κίνα σε μισή τιμή .Υπήρχε περίπτωση αυτό το εργοστάσιο να επιβίωση ? Απλώς θα υπήρχαν μισθοί που δεν θα μπορούσαν ποτέ να εφαρμοστούν. Άρα ανεργία.
             4-ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Η Ένδυση στην Ελλάδα είναι φθηνή γιατί προέρχεται από τις χώρες που σας ανέφερα.
Το καύσιμο (βενζίνη , πετρέλαιο ) είναι ακριβό αλλά είναι σε όλη την Ευρώπη.
 Η ηλεκτρική ενεργεία είναι ακριβή. Εάν η ΔΕΗ ήταν πιο νοικοκυρεμένη και δεν είχε σπατάλες που κυρίως προέρχονται από διεκδικήσεις συνδικαλιστών και πελατειακού κράτους,  θα μπορούσε να βοηθήσει.
Κόστος Διατροφής. Είναι ακόμη ακριβό. ΓΙΑΤΙ ? Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Κατ’εμε ο κυριότερος λόγος είναι ο εξής : Όταν ο Δημόσιος υπάλληλος είχε την τσέπη του γεμάτη αδούλευτα χρήματα και ο πολίτης χρήματα δανικά και στο Σούπερ Μάρκετ γέμιζαν τα καλάθια ,είχε λόγο το Σούπερ Μάρκετ να μείωση τις τιμές ? Είναι ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Τώρα που έπεσε πχ ο τζίρος στο Carrfour η Γαλλική συμμετοχή αποχώρησε. Απλά όταν ο τζίρος μιας Εταιρίας μειωθεί (που σημαίνει επίπτωση στα αποτέλεσμα της κλπ) είτε θα κλείσει η θα διατηρηθεί οριακά στην αγορά    μειώνοντας κόστη και τιμές να είναι παρούσα στην αγορά ,αναμένοντας θετικότερες εξελίξεις. Ήδη η διατροφή σε πολλά εστιατόρια έχει μειωθεί κατά 50% μέσω των εκπτωτικών sights      (golden deals , groupon κλπ)  Πιστεύω ότι από το τρέχον εξάμηνο του 2013 η διατροφή θα γίνει πιο φθηνή.
             5-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
            Εδώ συμβαίνει το εξής κατά την γνώμη μου που θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι. Ήρθε η Τρόικα και λέει : Σας παίρνω τα δάνεια, τα μειώνω και τα πάω μακριά ,εσείς όμως για να πάρετε τις δόσεις δεν μπορεί να ξοδεύετε περισσότερα από όσα βγάζετε. Θα πρέπει σε 2 χρόνια να έχετε θετικό ισοζύγιο άλλως δεν θα πάρετε τις δόσεις (αυτά δεν είναι αποφάσεις της Μέρκελ αλλά των κοινοβουλίων που εκπροσωπούν πολίτες χωρών της Ευρ. Ένωσης). 
Αυτό σημαίνει ΜΕΙΩΣΗ εξόδων και ΑΥΞΗΣΗ εσόδων.
 Η Κυβέρνηση για την μείωση των εξόδων τι κάνει ?
      Μειώνει ότι είναι εύκολο , άμεσο και στο χέρι της γιατί δεν έχει χρόνο. ‘Άλλα μέτρα είναι σωστά άλλα όχι. (καταργεί άχρηστες δημόσιες υπηρεσίες-απολύει υπεραρίθμους δημόσιους          υπαλλήλους-μειώνει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων -προσπαθεί να βρει φοραδιαφυγάδες κλπ} Έργο δύσκολο ,θέλει βάθος χρόνου , μεγάλο κοινωνικό κόστος με πολλές             επιπτώσεις στην κοινωνία.
                         Για την αύξηση εσόδων δεν μπορεί να πει στον Έλληνα δώσε ότι μπορείς παραπάνω να βγούμε θετικοί για να πάρουμε τις δόσεις. (αν δεν πάρουμε μια δόση είναι αντιληπτό τι θα γίνει)
                        Επίσης δεν μπορεί να πιάσει και τους ήδη φοροδιαφυγάδες γιατί οι “μεγάλοι” έχουν φοροτεχνικούς συμβούλους από πίσω και δύσκολα θα τους βρεις. (από εδώ και πέρα πρέπει να μπουν «αυστηροί κανόνες» να πιάνεται η φοροδιαφυγή).
                        Έτσι λοιπόν είναι αναγκασμένη να βάλει ΑΔΙΚΟΥΣ φόρους οι οποίοι πέραν της εξαθλίωσης του κοινωνικού συνόλου είναι και αντιπαραγωγικοί.                       
                        Υπάρχει όμως μια απειλή. Εάν δεν έχουμε θετικό ισοζύγιο σε 2 χρόνια δεν θα πάρουμε τις δόσεις που απλά σημαίνει :
                        Ο Δημόσιος υπάλληλος δεν θα πάρει τον μισθό του και ο συνταξιούχος την σύνταξη. Αυτοί δεν θα πληρώσουν ενοίκια , ΔΕΗ κλπ Θα υπάρξει domino κατάρρευση τις οικονομίας =  ΠΤΩΧΕΥΣΗ
                        ΑΡΑ Η ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
                                Κατά την γνώμη μου αυτό που έπρεπε να είχε γίνει που και πρέπει έστω και τώρα να κάνει είναι το εξής :
                        Αν σας είχα δανείσει χρήματα τα τελευταία 10 χρόνια και αντί να κάνετε επενδύσεις και υποδομές για αντέξετε στις δυσκολίες που θα σας έλθουν , κάνατε μια πολυτελή ζωή με κρουαζιέρες. Mercedes, κλπ και σας έλεγα οτι θέλω τα χρήματα μου αλλιώς  θα  σας πάρω το σπίτι ,δεν θα πουλούσατε το κάλο σας αυτοκίνητο  ,το πιάνο που σας άφησε η Γιαγιά σας ,για να σώσετε το σπίτι σας ?
                        Πρέπει κατ' εμέ επειγόντως το Κράτος να αντικαταστήσει τους φόρους με κάτι άλλο. ΤΙ ? Με πώληση και αξιοποίηση Δημόσιας περιουσίας .Αν είχε αξιοποιήσει το «Ελληνικό» τα 10 τελευταία χρόνια          και εισέπραττε ένα σεβαστό ποσό ανά μήνα ,αν είχε δώσει τις 30 μαρίνες σε επενδυτές ,αν είχε πουλήσει τον ΟΣΕ κλπ  τότε δεν θα είχε ανάγκη να επιβάλει τέτοιους φόρους. Θα έβαζε πχ 15 % flat  φόρο σε Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ,13% ΦΠΑ ώστε να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων ,να μπορεί να ζήσει ο Έλληνας , να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή , να ξεκινήσουν          επενδύσεις κλπ . άλλα πάντα με επίπεδο ανταγωνιστικών μισθών όπως αναφέρεται πιο πάνω.
                         ΜΙΛΑΜΕ ΠΛΕΟΝ , ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ
                         Εάν δεν καταλάβουμε έγκαιρα το πρόβλημα που προκαλεί η  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ  ώστε να το αντιμετωπίσουμε με Ευρωπαϊκές λύσεις φοβάμαι ότι θα    υπάρξουν έντονες κοινωνικές αναταραχές.
                         Θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς για τις ευθύνες κομμάτων, πολιτικών προσώπων κλπ που έφεραν νωρίτερα το πρόβλημα στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι μια  "νεκροψία". Φυσικά ίσως πρέπει να γίνει και αυτό γιατί οι πολίτες αισθάνονται προδομένοι , αδικημένοι αν και  πολλοί από αυτούς είχαν ευεργετηθεί από το "σύστημα" γιατί κανείς δεν φρόντιζε για την όμορφη Ελλάδα μας, λόγω πελατειακού κράτους.
Τέλος για να υλοποίησης αυτά που αυτονόητα ισχύουν στην οικονομική επιστήμη πρέπει να είσαι Manager. Δεν μπορεί πχ να είσαι Γιατρός και να διοικείς ένα Νοσοκομείο .Η Ελλάδα έχει καταπληκτικούς Managers άλλα ποιος καλός Manager θα ανακατευθεί με την "σαπίλα" της πολιτικής. 
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας να διαβάσετε τις λίγες και απλές απόψεις μου. 
 Θα παρακαλούσα θερμά όταν έχετε καλεσμένους στα πάνελ σας (οικονομολόγους , πολιτικούς η δημοσιογράφους) και μιλάνε για ρευστότητα στην αγορά – επενδύσεις – θέσεις εργασίας, να υποβάλετε το ερώτημα και να τους καλείτε να απαντήσουν  για ΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΜΕΘΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ,δίνοντας σας ,παραδείγματα απασχόλησης ανέργων και προϋποθέσεις επιβίωσης της σχετικής επένδυσης.
Επίσης όταν στα διάφορα πάνελς υπάρχουν «φωστήρες» της οικονομίας (πολιτικοί-οικονομολόγοι-δημοσιογράφοι)  που λένε ότι θα γίνουμε Βουλγαρία η Κίνα στους μισθούς , παρακαλώ ζητήστε τους να σας δείξουν τα ταμπελάκια των ρούχων που φοράνε τι γράφουν? Το 95% σίγουρα θα γράφει Made in Thailand, Turkey, China, Malaysia κλπ ανεξάρτητα  αν τα αγόρασαν από Benetton , Zara, Sisley, Boss, Mark & Spenser κλπ Γιατί μπαίνουν αυτοί οι ίδιοι σε ανταγωνισμό με αυτές τις χώρες  ενισχύοντας τις οικονομίες τους και δημιουργώντας ανεργία στην χώρα μας ?. Δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν μπορούσαμε να παράξουμε το 50% αυτών που καταναλώνουμε γενικά ,δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα ανεργίας?
Είναι απλό για να το καταλάβει κανείς
            -Υπάρχει ανεργία γιατί έφυγαν τα ημερομίσθια.
            -Γιατί έφυγαν και που πήγαν?
-Πήγαν σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους (και άλλων συντελεστών παραγωγής)
-Για να φέρεις πίσω τα ημερομίσθια πρέπει να έχεις χαμηλότερο η ίσο κόστος όλων των συντελεστών παραγωγής.
Αλλιώς με την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και την ύφεση που θα έχει ο λαός θα καταναλώνει τα φθηνά από όπου και να προέρχονται και εφ’οσον και όσο θα έχει ακόμη οικονομική δύναμη.
Ακόμη και η εκμετάλλευση και ανάπτυξη πλεονεκτημάτων που έχει η Ελλάδα σε τομείς όπως:
-Κτηνοτροφίας
-Γεωργίας
-Τουρισμού
-Ηλιακής Ενέργειας
δεν μπορεί να μειώσει αυτόματα την ανεργία  Υπάρχει και εδώ μεγάλο ανταγωνιστικό περιβάλλον και θα πρέπει να υπάρξουν βασικές και ριζικές αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος, στη δομή, την οργάνωση και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής.
Φυσικά το όλο θέμα έχει πολλές παραμέτρους και θα μπορούσε να αναπτυχθεί από πολλές πλευρές.Δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Οι σκέψεις είναι απλουστευμένες ώστε να είναι αντιληπτές από κάθε απλό Πολίτη. 
 Με Εκτίμηση
 Ιωάννης Ξένος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου