ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΛΕΙΟΙ: ΚΟΠΡΕΑΣ

Στην ελληνική μυθολογία ο Κοπρέας (Κοπρεύς) ήταν γιος του Πέλοπα και της Ιπποδαμείας, ο οποίος γεννήθηκε στην Ηλεία. Ο Κοπρέας αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του επειδή σκότωσε τον Ίφιτο. Τον δέχθηκε ο Ευρυσθέας, τον εξάγνισε από το μίασμα του φόνου και τον διόρισε κήρυκά του. Ο Κοπρέας έφερνε την είδηση στον Ευρυσθέα ύστερα από την εκπλήρωση κάθε άθλου του Ηρακλή.
Ο Κοπρέας ήταν μάλλον αντιπαθητικός ως χαρακτήρας: θρασύς, δειλός, δόλιος και κακός. Ωστόσο, ο γιος του ο Περιφήτης στάθηκε ανώτερός του πατέρα του: ακολούθησε τον Αγαμέμνονα στον Τρωικό Πόλεμο και σκοτώθηκε εκεί από τον Έκτορα. Μετά τον θάνατο του Ηρακλή, όταν οι Ηρακλείδες κατέφυγαν στην Αθήνα, ο Ευρυσθέας απέστειλε τον Κοπρέα αξιώνοντας από τους Αθηναίους να εκδιώξουν τους Ηρακλείδες. Οι Αθηναίοι αρνήθηκαν, αλλά ο Κοπρέας ήταν τόσο αυθάδης και αναιδής, ώστε δεν άντεξαν και τον σκότωσαν. Αυτό όμως στην αρχαία Ελλάδα ήταν μεγάλη ασέβεια, γιατί οι κήρυκες είχαν ασυλία. Για να εξαγνισθούν λοιπόν οι Αθηναίοι όρισαν πένθος, σύμφωνα με το οποίο οι Αθηναίοι έφηβοι φορούσαν κατά καιρούς μαύρες χλαμύδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου