ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Πύαρ ή πρωτόγαλα, το δώρο της δημιουργίας!


Πύαρ (Αρχαία Ελληνικά), Colostrum(Λατινικά), Πρωτόγαλα (Δημοτική), το δώρο της δημιουργίας!
Το πρωτόγαλα παράγεται σε όλα τα θηλαστικά που κατοικούν πάνω στον πλανήτη. Για να είναι διαθέσιμο  για τα βρέφη, μια ολόκληρη διαδικασία διενεργείται ήδη από την τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο ρόλος του σημαντικός και πολύπλευρος αφού υψώνει ασπίδα προστασίας στο ευαίσθητο και επιρρεπή σε όλα, νεογέννητο. Το πρωτόγαλα διαθέτει πάμπολλα ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και μέταλλα. Είναι ο πρώτος και βασικότερος πόλος άμυνας του οργανισμού ενάντια σε μικρόβια, βακτήρια, ιούς και μύκητες. Είναι το υπέρτατο και φυσικό δώρο της δημιουργίας.
Στην αρχαία Αίγυπτο το θεωρούσαν ως δώρο του θεού Ρα στους ανθρώπους, συλλέγονταν σε χρυσούς αμφορείς και βρίσκονταν στην αποκλειστική διάθεση του Φαραώ. Στην αρχαία Ελλάδα είχε ιδιαίτερη σημασία το βρέφος να θηλάσει όσον το δυνατόν περισσότερο αφού θεωρούσαν πως αναπτύσσει σώμα και ευφυή νου. Επίσης ήταν το ύψιστο δυναμωτικό των αθλητών πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες.  Οι Κέλτες έκαναν ένα είδος φίλτρου με πρώτη ύλη το πρωτόγαλα το οποί έδιναν ως δυναμωτικό στους αιματοβαμμένους πολεμιστές τους. Οι Ίνκας το θεωρούσαν ως δώρο της δράκαινας θεάς Πατσαμάμα, θεάς της μητρότητας και της γονιμότητας.
Το 1928 ο περίφημος Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη και παράλληλα εντόπισε στο πρωτόγαλα το ένζυμο ζυσοζύμη. Από τότε μέχρι και τώρα πολλές εργαστηριακές μελέτες εξυψώνουν  ακόμη περισσότερο το θείο δώρο, ενώ παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον έχει  προκαλέσει τα τελευταία χρόνια με την μεταστροφή του ανθρώπου στην υγιεινή διατροφή και στα «ψαγμένα σκευάσματα».
Στην Ελλάδα είναι γνωστή η κολόστρα ή γαλόστρα που μαζεύεται τις πρώτες δώδεκα ώρες από το νεογέννητο  θηλαστικό ζώο και γίνεται η εύγευστη πίτα (ή τυρόπηγμα) στο τηγάνι. Στο Μπιτζιμπάρδι αποτελούσε κατά τα παιδικά μας χρόνια ένα εύγευστο έδεσμα του Γενάρη και το τιμούσαμε δεόντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου