ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

"Η υπεραλίευση με αφορά"

Η βιώσιμη αλιεία είναι η μόνη λύση για να προστατέψουμε τη θαλάσσια ζωή από την υπεραλίευση. Σε περισσότερες από 20 χώρες, άνθρωποι έβγαλαν φωτογραφίες με το μήνυμα "Η υπεραλίευση με αφορά" για να δείξουν ότι στηρίζουν τους ψαράδες χαμηλής έντασης. Τα πλοία-τέρατα όχι μόνο απειλούν τον βιοπορισμό τους, αλλά και τη διατροφική ασφάλεια όλης της χώρας. Έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Ψαρεύοντας δίκαια. Τι σημαίνει αυτό;

Δίκαιη αλιεία σημαίνει να παίρνεις από τη θάλασσα μόνο αυτό που χρειάζεσαι και τίποτα περισσότερο. Σημαίνει να θεωρείς ότι η θάλασσα ανήκει σε όλους και δεν είναι πηγή πλουτισμού των λίγων. Εκατοντάδες χιλιάδες παράκτιοι ψαράδες χαμηλής έντασης κάνουν ακριβώς αυτό, χρησιμοποιώντας εργαλεία, τα οποία έχουν τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή. Έτσι μπορούν και ζουν με αξιοπρέπεια, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Όμως αυτοί οι ψαράδες κατατροπώνονται από "πλοία-τέρατα", δηλαδή γιγαντιαία, βιομηχανικά αλιευτικά που εξαντλούν και καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τους παράκτιους ψαράδες, για τις θάλασσες και τους ωκεανούς, αλλά και για εμάς τους ίδιους.


Γνώρισε τα αληθινά τέρατα της θάλασσας!
Τα πλοία-τέρατα αποτελούν μια από τις χειρότερες απειλές για τις θάλασσές μας. Τα 20 αλιευτικά πλοία που αναφέρονται στην παρακάτω λίστα αποτελούν μερικά από τα πιο καταστροφικά πλοία του Ευρωπαϊκού στόλου, που «οργώνουν» τους ωκεανούς του πλανήτη μας. Μερικά από αυτά μπορούν να αλιεύουν μέχρι 350 τόνους ψαριών σε μια ημέρα! Παρόλα αυτά, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να μεγαλώνουν το στόλο τους επιθετικά. Συχνά τα πλοία-τέρατα, εκτός από τα ψάρια, πιάνουν και άλλα θαλάσσια είδη όπως δελφίνια, καρχαρίες και θαλάσσιες χελώνες και πολλά ακόμα, που ρίχνονται πίσω στη θάλασσα νεκρά. Η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία είναι κοινή πρακτική για ορισμένα από τα πλοία ή τους ιδιοκτήτες τους. Αυτές οι πρακτικές απειλούν την υγεία των ωκεανών μας και την επιβίωση των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων. Και αυτό… απλά δεν είναι δίκαιο.


 GREENPEACE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου