ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΑΙΪΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ. ΤΣΑΓΔΗΣ.

Ο Παναγιώτης Τσαγδής ήταν το τελευταίο παιδί του Σταύρου και της Ζωίτσας που είχαν επίσης τον Γιώργο, τον Γιάννη, τον Θανάση, την Ευσταθία, την Μαριγούλα και την Κωστούλα. Ο Παναγιώτης θα ακολουθήσει σε ηλικία οκτώ ετών τα αδέρφια του στην Αθήνα που τα είχε υπό την προστασία του, ο γνωστός έμπορος με καταγωγή από το Μπιτζιμπάρδι, Βασίλης Σταμματέλος. Ο λόγος που ο Παναγιώτης έφυγε από το χωριό με αφορμή την οστεομυελίτιδα που τον προσέβαλε και την επιμονή της αδελφής του Ευσταθίας να αψηφήσει την άποψη που επικρατούσε στο χωριό ότι ο Παναγιώτης ήταν νεραϊδοπαρμένος.  Η διάγνωση έλεγε πως έπρεπε να του κόψουν το πόδι, όμως η Ευσταθία το απέτρεψε και ο μικρός Παναγιώτης ανάρρωσε αρτιμελής. Με το πέρασμα των χρόνων πιάνει δουλειά στο  φαρμακείο ΄΄Η έλαφος΄΄ στις στήλες του Ολυμπίου Διός και παραμένει ως και τα δεκαπέντε του. Εν συνεχεία  δουλεύει στην φαρμακαποθήκη που προμήθευε το φαρμακείο που εργαζόταν και παραμένει μέχρι να πάει στο στρατό. Ο ιδιοκτήτης της Φαρμακαποθήκης εκτιμά το ήθος και την εργατικότητα του Παναγιώτη και τον βοηθά κατά την διάρκεια της θητείας του. Μετά την απόλυση του από το στρατό αναγγέλλει στον εργοδότη του ότι επιθυμεί να κάνει δική του δουλειά, όπως και έγινε σε ηλικία 24 ετών. Το δαιμόνιο πνεύμα και η διορατικότητα του Παναγιώτη τον ανέδειξαν μέσα από την χονδρική πώληση φαρμάκων. Παράλληλα ανοίγει και φαρμακείο στη Αγία Βαρβάρα το οποίο αποτελεί σήμερα οικογενειακή επιχείρηση. Σε ηλικία 40 ετών θα παντρευτεί  το 1977 την Σταυρούλα Μυλωνά και θα αποκτήσει τον Σταύρο και την Κατερίνα. Τα πολλαπλά προβλήματα υγείας δεν θα του επιτρέψουν να επεκτείνει τις ούτως ή άλλως  επιτυχημένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες  μέσα από το εμπόριο των φαρμάκων.
Ο Παναγιώτης ήταν άνθρωπος πρόσχαρος ευχάριστος και πολύ πλακατζής στοιχεία που τον βοήθησαν και στις επιχειρήσεις του. Δεν πρόλαβε να δει τα καθ΄ όλα άξια τέκνα του να αναλαμβάνουν το φαρμακείο  αφού απεβίωσε μετά από προβλήματα υγείας που ταλάνιζαν την υγεία του τα  τελευταία χρόνια .

Απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου