ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΛΕΙΟΙ: ΑΕΘΛΙΟΣ!


Ο Αέθλιος υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς της αρχαίας Ήλιδας στην περιοχή της Ολυμπίας. Ήταν γιος του Δία και της Πρωτογένειας. Μετά τον Ηρακλή, αναφέρεται ότι ο Αέθλιος ήταν ο προστάτης των αγώνων της Ολυμπίας.Κατά την Ηλειακή παράδοση γίνεται λόγος για αγώνες που έγιναν στην περιοχή της Ολυμπίας, τρεις γενιές μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Όπως γνωρίζουμε ο Δευκαλίων και η Πύρρα ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι που σώθηκαν μετά τον κατακλυσμό. Η μητέρα του Αέθλιου, Πρωτογένεια, ήταν κόρη του Δευκαλίωνα.
Άλλη παράδοση θέλει τον Αέθλιο να είναι γιος του Αιόλου και όχι του Δία.
Ο Αέθλιος ήταν σύζυγος της Καλύκης, γιος του ήταν ο Ενδυμίωνας και εγγονός του ο Επειός ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο λαό της Ηλείας.

...τοὺς Ἠλείους ἴσμεν ἐκ Καλυδῶνος διαβεβηκότας καὶ Αἰτωλίας τῆς ἄλλης: τὰ δὲ ἔτι παλαιότερα ἐς αὐτοὺς τοιάδε εὕρισκον. βασιλεῦσαι πρῶτον ἐν τῇ γῇ ταύτῃ λέγουσιν Ἀέθλιον, παῖδα δὲ αὐτὸν Διός τε εἶναι καὶ Πρωτογενείας τῆς Δευκαλίωνος, Ἀεθλίου δὲ Ἐνδυμίωνα γενέσθαι
Παυσανία Ηλιακά Α΄

...θυγάτηρ δὲ Πρωτογένεια, ἐξ ἧς καὶ Διὸς Ἀέθλιος.
 Απολλόδωρος Βιβλιοθήκη Α'

Από το όνομά του προέρχονται οι λέξεις αθλητής, άθλος … για να καθορίσουν για πάντα την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τις φυσικές του δυνάμεις. Προς τιμήν του τόσο στην αρχαία, όσο και στην σύγχρονη γραμματεία, αέθλιος σημαίνει ο βραβευμένος αγωνιστής, ή επί βραβείου αγωνιζόμενος. Εξ ου και οι αρχαίοι προσδιορισμοί ''αέθλιος ίππος, αέθλιο μήλο'' (έριδος).
Ο Αέθλιος τιμόταν ως προστάτης των αγώνων ή πανηγύρεων σχεδόν απ΄ όλες τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας.
Παρακάτω αναπαριστάται η αρχή του Ηλειακού γενεαλογικού δέντρου:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου