ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Περί Ελλήνων αποφθέγματα!


Ο Φρειδερίκος Βίλχελμ Νίτσε (15 Οκτωβρίου 1844 – 25 Αυγούστου 1900) ήταν σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος και φιλόλογος. Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους.
Ο Νίτσε είχε πάντα έναν καλό λόγο για τους Έλληνες , ουσιαστικά τους θαύμαζε και κατάγγειλε το μίσος και τον φθόνο των Ευρωπαίων για τους Έλληνες μέσα από τα έργα του:
Από το βιβλίο “Γένεση της Τραγωδίας” του Νίτσε: “Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνόταν, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά (για κάθε εποχή) ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. […]
Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερν

«Αν και η Ελλάς κατακτήθηκε, νίκησε τον κατακτητή της και εισήγαγε τις τέχνες στο απολίτιστο Λάτιουμ». - (Κουίντος Οράτιος Φλάκος, Ρωμαίος λυρικός ποιητής)

«Η Ελλάς είναι η μητέρα της επιστήμης και η πηγή της γνώσης». - (Moses of Chorene, Αρμένιος ιστορικός)

«Θα προτιμούσα να είμαι Έλλην, παρά ένας φυσικός διάδοχος ενός θρόνου». - (Λουδοβίκος Ι, Βαυαρός βασιλιάς)

«Είναι ντροπή να αποκαλούνται “μορφωμένοι” όσοι δε μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς». - (Φρανσουά Ραμπελέ, Γάλλος Αναγεννησιακός συγγραφέας)

«Είναι παράξενο που ο Θεός έμαθε τα Ελληνικά όταν θέλησε να γίνει συγγραφέας – και το ότι δεν τα έμαθε καλύτερα». - (Φρήντριχ Βίλχελμ Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος)

«Δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον, που θα μπορούσε να εμπνεύσει περισσότερο σεβασμό, από ότι οι Έλληνες φιλόσοφοι». - (Φρήντριχ Βίλχελμ Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος)

«Πρώτη η Ελλάδα μας δίδαξε ότι οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να είναι γενναίοι και ότι καμία ήττα δεν προορίζεται να διαρκέσει για πάντα. Αυτό το μικρό έθνος αποδείχθηκε αντάξιο της ιστορίας του». - (Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος)

«Ο κόσμος είναι μία διεύρυνση της Ελλάδος και η Ελλάς είναι ο κόσμος σε σμίκρυνση». - (Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος Ρομαντικός συγγραφέας)

«Δίχως Ελληνική παιδεία δεν υπάρχει μόρφωση». - (Λέων Τολστόι, Ρώσος συγγραφέας)

«Εάν αληθεύει ότι το βιολί είναι το τελειότερο από τα μουσικά όργανα, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης». - (Έλεν Κέλλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας)

«Εάν στην βιβλιοθήκη του οίκου σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε εσείς ζείτε σε έναν οίκο χωρίς φως». - (Τζωρτζ Μπερνάρ Σω, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας)

«Κανείς δε μπορεί να πει ούτε μία λέξη εναντίον της Ελληνικής γλώσσας: καρφώνει ένα άτομο αμέσως ως ένας μορφωμένος ευγενής». - (Τζωρτζ Μπερνάρ Σω, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας)

«Στην Ελλάδα παραδίδουμε τα λαμπερά ξίφη μας». - (Τόμας Μουρ, Ιρλανδός ποιητής)

«Από όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής καλύτερα». - (Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε, Γερμανός πολυπράγμων)

«Πώς μπορεί οποιοδήποτε μορφωμένο άτομο να μείνει μακριά από τους Έλληνες; Πάντοτε ενδιαφερόμουν πολύ περισσότερο γι’ αυτούς, απ’ όσο για την επιστήμη». - (Αλβέρτος Αϊνστάιν, Αμερικανοεβραίος επιστήμων)

«Εάν ο Χριστιανισμός και η τουρκική κατοχή δεν διέκοπταν τον Ελληνικό πολιτισμό από την προηγμένη εξέλιξή του στα μαθηματικά, τη χημεία και τη φυσική, οι Έλληνες θα μπορούσαν να βρεθούν στο Διάστημα 600 χρόνια πριν τους Αμερικανούς». - (Σερ Άρθουρ Τ. Κλαρκ, Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και εφευρέτης)

«Εάν η αιχμηρή διορατικότητα των Ελλήνων είχε συμβαδίσει με τη νοημοσύνη τους, τότε, ίσως ακόμη και η Βιομηχανική Επανάσταση να είχε ξεκινήσει χίλια χρόνια πριν τον Κολόμβο. Και έτσι, στην εποχή μας, δε θα προσπαθούσαμε μόνο να επισκεφθούμε το φεγγάρι, αλλά θα είχαμε ήδη φθάσει και σε άλλους κοντινούς πλανήτες». - (Σερ Άρθουρ Τ. Κλαρκ, Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και εφευρέτης)

«Εις το εξής, δε θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». - (Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, Βρετανός πολιτικός και Πρωθυπουργός).

«Εάν δεν υπήρχε η αρετή και το θάρρος των Ελλήνων, δε γνωρίζουμε ποια θα ήταν η έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου». - (Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, Βρετανός πολιτικός και Πρωθυπουργός)

«Η γενναία προσπάθεια των ανθρώπων αυτού του σχετικά μικρού έθνους, για το δικαίωμα να ζήσει χωρίς επεμβάσεις από δικτατορικά κράτη, εμπνέει το σεβασμό και το θαυμασμό όλων των εθνών που αγαπούν την ελευθερία». - (Κογκρέσο Η.Π.Α., 3 Απριλίου 1941)

«Απαγορεύω στον Τύπο να υποτιμήσει τους Έλληνες, να τους δυσφημίσει… Ο Φύρερ θαυμάζει την ανδρεία των Ελλήνων». - (Γιόσεφ Γκέμπελς, από το προσωπικό του ημερολόγιο, 9 Απριλίου 1941, Γερμανός Υπουργός Προπαγάνδας των Ναζί)

«Το δίκαιον της Ιστορίας με αναγκάζει να αναγνωρίσω ότι, ανάμεσα σε όλους τους εχθρούς που στέκονται εναντίον μας, ο Έλλην στρατιώτης υπεράνω όλων, πολέμησε με το περισσότερο θάρρος. Παραδόθηκε μόνο όταν η συνέχιση της αντίστασης δεν ήταν άλλο δυνατή και όταν πλέον δεν είχε κανέναν λόγο να μην παραδοθεί… Ωστόσο, πολέμησε τόσο θαρραλέα, ώστε ακόμα και οι εχθροί του δεν μπορούν να του αρνηθούν το σεβασμό τους… Κατά συνέπεια, οι Έλληνες αιχμάλωτοι του πολέμου, απελευθερώθηκαν αμέσως, έχοντας κατά νου την ηρωική στάση αυτών των στρατιωτών». - (Αδόλφος Χίτλερ, απευθυνόμενος στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, 4 Μαΐου 1941)

«Ο λαός της Ρωσίας θα είναι πάντα ευγνώμων στους Έλληνες που καθυστέρησαν το γερμανικό στρατό για αρκετό καιρό, ώστε να επέλθει ο χειμώνας και που με αυτόν τον τρόπο μας προσέφεραν τον πολύτιμο χρόνο που χρειαζόταν για να προετοιμαστούμε. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ». - (Γιόσεφ Στάλιν, ανοικτή επιστολή που μεταδίδονταν συχνά στο Ραδιόφωνο της Μόσχας κατά τη διάρκεια του πολέμου)

«Η χώρα μας, στην οποία η αρετή τιμάται ιδιαίτερα, παρακολουθεί με θαυμασμό την προσπάθεια των Ελλήνων στην Αλβανία. Είμαστε τόσο πολύ συγκινημένοι, που, αφήνοντας κατά μέρος κάθε άλλο συναίσθημα, φωνάζουμε: ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!» - (Mainichi Shimbun, εφημερίδα της Ιαπωνίας, 7 Δεκεμβρίου 1940)

«Η Ελλάς έδωσε το παράδειγμα που θα πρέπει ο καθένας μας να ακολουθήσει, μέχρι οι εχθροί της ελευθερίας, οπουδήποτε στον κόσμο, να υποστούν τη δικαιολογημένη τιμωρία τους. Όλοι οι ελεύθεροι λαοί έχουν εντυπωσιαστεί βαθύτατα από το θάρρος και την επιμονή του Ελληνικού έθνους… το οποίο αμύνεται εαυτόν τόσο γενναία…» - (Φραγκλίνος Ρούσβελτ, 32ος Πρόεδρος των Η.Π.Α.)

«Εις το όνομα των υπό κατοχή αλλά, ακόμα ζωντανών Γάλλων, η Γαλλία θέλει να στείλει τους χαιρετισμούς της στον Ελληνικό λαό που πολεμά για την ελευθερία του. Η 25η Μαρτίου 1941 βρίσκει την Ελλάδα στην αιχμή της ηρωικής της προσπάθειας και στην κορυφή της δόξας της. Από την εποχή της Μάχης της Σαλαμίνας η Ελλάς δεν είχε επιτύχει το μεγαλείο και τη δόξα που κατέχει σήμερα…» - (Τσαρλς ντε Γκολ, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας)

«Όταν ο τόπος γεννήσεως του πιο εκλεπτυσμένου πολιτισμού που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, η χώρα στην οποία οφείλουμε αυτό που κάνει τη ζωή ανώτερη και ομορφότερη, αντιμετωπίζει μια τέτοια επίθεση, η θέση όλων των αληθινών ανθρώπων είναι να είναι στο πλευρό της». - (Ουίλιαμ Λυόν Μακένζι Κινγκ, Πρωθυπουργός Καναδά)

«Οι Έλληνες είναι ένα έθνος πολύ δύσκολο να το τιθασεύσεις. Έτσι, θα πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά, στις πολιτιστικές τους ρίζες. Ίσως μετά να είναι πιο προσεκτικοί. Εννοώ, να επιτεθούμε στη γλώσσα τους, στη θρησκεία τους, στα διανοητικά και ιστορικά αποθέματά τους. Θα πρέπει να εξαφανίσουμε κάθε δυνατότητα εξέλιξής τους, διάκρισης και επικράτησής τους, έτσι ώστε να μη μας ενοχλούν στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που είναι μία νευραλγική περιοχή, στρατηγικής σημασίας για τις Η.Π.Α.» - (Χένρυ Κίσινγκερ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. επί προεδρίας Νίξον)

«Ας αφιερώσουμε τους εαυτούς μας σε αυτό που έγραψαν οι Έλληνες πριν από πολλά χρόνια: να εξημερώσουμε την άγρια φύση του ανθρώπου και να εξευγενίσουμε τη ζωή αυτού του κόσμου». - (Ρόμπερτ Φ. Κέννεντυ, Αμερικανός πολιτικός)

"Ο εθνικισμός είναι μορφή ενεργείας...λοιπόν οι ενεργητικοί άνθρωποι δεν μπορεί παρά να είναι εθνικισταί, είτε το ξέρουν είτε όχι,δεν μπορεί παρά να ζουν ανάμεσα στο έθνος τους και εκεί να ξοδεύουν την δύναμή τους και εκεί να παίρνουν δύναμη" Ίων Δραγούμης

"Χρειάστηκε η πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, η εξορία των γραμμάτων και των χειρογράφων του Βυζαντίου και η ανακάλυψη της τυπογραφίας, για να κλειδωνισθή η νάρκη που διατηρούσε προσεκτικά η Καθολική Εκκλησία. Το πέπλο της άγνοιας σχίσθηκε. Μια αυγή εγκαταστάθη στην Ευρώπη." ΑΝΤΡΕ ΛΕ ΦΕΒΡ

"Ούτε η Ρωμαική κοσμοκρατορία, ούτε η θριαμβευτική πορεία του Χριστιανισμού του οποίου οι κοινότητες απλώνονταν κατά το τέλος της αρχαιότητος στον ευρύτατο από την Ιρλανδία μέχρι τις Ινδίες χώρο, ούτε ακόμη η Βυζαντινή αυτοκρατορία και ο Αραβικός πολιτισμός θά μπορούσαν να δημιουργηθούν χωρίς τον Μέγα Αλέξανδρο και το κοσμογονικό του έργο." Χ.ΜΠΕΓΚΣΤΟΝ

"Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του." ΧΕΝΡΙ ΜΙΛΛΕΡ

"Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας." ΟΥΙΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ

"Ο Ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι'αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθειά στις πολιτιστικές του ρίζες.... Να πλήξουμε την γλώσσα, την θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα..." ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΙΓΚΕΡ

"Όταν η κοιτίδα του ευγενεστέρου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότης, η χώρα που της οφείλομε ότι καθιστά την ζωή ανώτερη και ωραιότερη, υφίσταται τέτοια επίθεση, η θέση όλων των αληθινών ανθρώπων είναι στο πλευρό της." ΜΑΚΕΝΖΙ ΚΙΝΚ , Πρωθυπουργός Καναδά

"Ο πολιτισμός μας περνάει σήμερα κρίση.... κρίση φαινομενικά οικονομική αλλά πρωτίστως κρίση πνευματική, κρίση πολιτισμού. Δεν έχω να προτείνω άλλη θεραπεία απο την επιστροφή στην Ελλάδα." ΡΕΝΕ ΠΟΟΥΞ , Γάλλος δημοσιογράφος

"Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα που καθένας από μας πρέπει να ακολουθήσει, ώσπου οι σφετεριστές της ελευθερίας, οπουδήποτε της γης κι αν βρίσκονται, υποστούν την δίκαιη τιμωρία της." ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ, Πρόεδρος ΗΠΑ

"Ο ανθρωπισμός κατά το Ελληνικό πρότυπο είναι η πρώτη αξία καί η μοναδική αρετή του ανθρώπου, πού περιλαμβάνει μέσα της όλες τις άλλες." KI ELBETIUS

"Ο Δυτικός κόσμος ανάγει την γέννησή του στους Έλληνες, πού πρώτοι έκαναν το βήμα από τα φυλετικά ήθη στο ανθρώπινο φρόνημα."
Κ.ΠΟΠΕΡ

"Οι Έλληνες εδημιούργησαν σε πολλούς τομείς διαχρονικά πρότυπα, και γι' αυτό θα έπρεπε να τους θεωρήση κανείς ως τον πνευματικά υγιέστερο λαό του κόσμου." ΕΓΚΟΝ ΦΡΙΝΤΕΛ (EGON FRIEDELL)

"Η Ελλάς είναι το εκτυφλωτικό φώς. Μ'αυτήν όλες οι απορίες λύονται, τα σύννεφα διαλύονται." ΑΛΕΝ ΖΙΠΕΝ, Γάλλος πολιτικός

"Ολα τα πολιτισμένα έθνη εις ότι αφορά την δραστηριότητα τού πνεύματος, είναι αποικίες της Ελλάδος." ΧΕΝΡΙ ΜΕΧΝ

"Χωρίς Ελληνομάθεια δεν υπάρχει παιδεία." ΤΟΛΣΤΟΙ

"Στη Βίβλο υπάρχουν εικόνες, μύθοι, μιά θρησκεία, μόνο πού δεν υπάρχει σκέψη, στοχασμός. Είναι οι Έλληνες πού πρώτοι άρχισαν πραγματικά να στοχάζονται, οι πρώτοι πού δημιούργησαν ένα εξελιγμένο αστικό πολιτισμό." Χ.Λ.ΜΠΟΡΧΕΚ

"Δεν γνώρισα κανένα που να εμπνέη τόσον σεβασμό όσο οι Ελληνες φιλόσοφοι." ΝΙΤΣΕ

"Αν στην βιβλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σε ένα σπίτι δίχως φως." ΤΖΩΡΤΖ ΜΠΕΡΝΑΡ ΣΩ

"Είναι ντροπή να λέγωνται μορφωμένοι όσοι δεν μελετούν τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς." ΡΑΜΠΕΛΕΣ, Γάλλος ιστορικός

"Αυτό που χρειάζεται η Δύση σήμερα, είναι να ξαναγυρίσει στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία." ΡΟΖΕ ΓΚΑΡΩΝΤΥ, Φιλόσοφος-συγγραφεύς

"Οι Ελληνες είχαν το χάρισμα να απορούν για πράγματα που οι άλλοι λαοί τα νόμιζαν αυτονόητα" ΒΛΟΥΦΙΛΝΤ

"Τά μαθηματικά ως επιστήμη βρήκαν τον δρόμο τους εις τον αξιοθαύμαστο λαόν των Ελλήνων. Η διαπίστωση ότι οι Αιγύπτιοι δεν είχαν ιδέα της γεωμετρίας ως επιστήμης, ενισχύεται από την άγνοια αυτών ως προς τον υπολογισμό του ύψους κ.λ.π." ΚΑΝΤ

"Αν η διορατικότης των Ελλήνων συμβάδιζε με την ιδιοφυΐα τους, τότε ίσως και η βιομηχανική επανάσταση να άρχιζε χίλια χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Και στην εποχή μας τότε δεν θα προσπαθούσαμε να περιφερόμαστε απλώς γύρω από την Σελήνη, αλλά θα είχαμε φθάσει και σε άλλους κοντινούς πλανήτες." ΑΡΘΟΥΡ ΚΛΑΡΚ

"Οταν γνωρίσουμε σε βάθος την αρχαία Ελληνική επιστήμη και μελετήσουμε τις προτάσεις της, θα μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερα βήματα στην κατανόηση του Σύμπαντος και των μυστικών του." ΤΖΩΡΤΖ ΜΠΗΝΤΛ, βραβείο Νόμπελ Φυσικής

"Ο κόσμος είναι η διαστελλόμενη Ελλάς και η Ελλάς είναι ο συστελλόμενος κόσμος." ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ

"Η Ελλάς καταληφθείσα, τον άγριον νικητή κατέκτησε, και τις τέχνες εισήγαγε είς το αγροίκο Λάτιον." ΟΡΑΤΙΟΣ, Ρωμαίος ποιητής

"Είμαι από την Σικελία, δηλαδή την Μεγάλη Ελλάδα και υπάρχει ακόμη πολύ από την Ελλάδα στην Σικελία. Το μέτρο, η αρμονία και ο ρυθμός ζουν ακόμη. Εξ' άλλου είμαι και ο ίδιος εγώ Ελληνικής καταγωγής. Ναι, ναι μην εκπλήττεστε. Το οικογενειακό μου όνομα είναι Πυράγγελος. Το Πυραντέλλο δεν είναι παρά η φωνητική παραφθορά του Πιράτζελο-Πιραντέλλο." ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ

"Αν δεν υπήρχε η ανδρεία και η γενναιοψυχία των Ελλήνων, δεν γνωρίζομε ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου πολέμου." ΟΥΙΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ

"Ρίξτε ένα βλέμμα στον μικρό κατάλογο των εθνών που υπετάχθησαν υπό του Άξονα από το 1938, και θα δείτε ότι η γενναιοψυχία των Ελλήνων φωτίζει σαν ήλιος ένα σκοτεινό κόσμο." ΚΑΝΤΙΤΟΥΣ, Άγγλος συγγραφεύς

"Κανείς δεν τολμούσε να προείπη, ότι οι Ελληνες πού 500 χρόνια π.Χ. είχαν ρίξει στην θάλασσα τους παντοκράτορες Πέρσες, θα επαναλάμβαναν κατά το 1940 αυτό το κατόρθωμα. Και όμως οι Ελληνες κατέπληξαν τον κόσμο με ένα νέο Μαραθώνα." ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, Γκάβελγκάντε

"Πρώτη η Ελλάς μας εδίδαξε πως οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να είναι γενναίοι, και ότι καμμιά ήττα δεν είναι παντοτινή. Ο μικρός αυτός λαός απεδείχθη αντάξιος της ιστορίας του." AΛΜΠΕΡΤ ΚΑΜΥ

"Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον ενόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς γιατί είσθε Έλληνες. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας είμαστε ευγνώμονες, γιατί χάρη στις δικές σας θυσίες καρδίσαμεν τον απαιτούμενο καιρό να προετοιμάσουμε την άμυνά μας. Έλληνες, σας ευγνωμονούμε. ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

"Ο θαρραλέος αγώνας αυτού του λαού του σχετικά μικρού έθνους, για το δικαίωμα να ζει χωρίς επεμβάσεις από δικτατορικά έθνη προκαλεί σεβασμό και θαυμασμό όλων των λαών που αγαπούν την ελευθερία." ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ, 3 Απριλίου 1941

"Μετά την τελική νίκη και λύτρωση η Ελλάδα θα πάρη όλα όσα της ανήκουν, και θα ζήσει υπερήφανα και ηρωικά μέσα στους νικητές." ΟΥΙΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου