ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ελαιοτριβείο Γρ.Π.Κουτσογιαννάκη στο Μπιτζιμπάρδι!

To 2005, στον κάμπο του χωριού και δίπλα στον Αλφειό, δημιουργήθηκε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιοκάρπου (λιοτρίβι) με ότι πιο σύγχρονο τεχνολογικά υπήρχε στον χώρο της παραγωγής ελαιολάδου. Τα αδέρφια , Παναγιώτης και Ηρακλής , Κουτσογιαννάκη ρίσκαραν αφού για τέτοιο εγχείρημα τα ποσά ήταν μεγάλα και πέτυχαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουν στην περιοχή  ένα πρότυπο ελαιοτριβείο που αντάξιο του δεν υπήρχε.
Η παρουσία του ελαιοτριβείου στο χωριό δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους του να "βγάζουν" τις ελιές σε σύντομο χρονικό διάστημα , αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και το χάσιμο χρόνου  με την μεταφορά σε άλλο χωριό αλλά και την καλύτερη ποιότητα 
ελαιολάδου με την έκθλιψη φρέσκου καρπού. Το ελαιοτριβείο, όπως και οτιδήποτε άλλη τοπική επιχείρηση πρέπει να  συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία του μικρού χωριού μας.
Ο Γρηγόρης με την συμβολή του πατέρα του, Παναγιώτη, έχει προχωρήσει παραπέρα με την πιστοποίηση ISO 22000:2005 ΗΑCCP που μπορεί σε πολλούς να μην λέει πολλά όμως είναι πολύ σημαντική η παρουσία του στην τεχνολογία τροφίμων και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να 
πιστοποιηθεί αφού θα πρέπει να πληρούνται αυστηροί κανόνες λειτουργίας και προδιαγραφές ανωτέρας ποιότητος. Επίσης έχουν  προχωρήσει στην τυποποίηση και εξαγωγή  ελαιολάδου στην Ελβετία με την ονομασία elleo που αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για τα δεδομένα του μικρού χωριού μας αφού δεν έχουμε συνηθίσει σε παρόμοιες δραστηριότητες. Ευχή μου είναι να προχωρήσουν  ακόμη καλύτερα και  η αγαστή συνεργασία τους με τους συγχωριανούς παραγωγούς να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου