ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Δωρικός Ναός της Αθηνάς στην Σκιλλουντία!

Άποψη των ερειπίων του ναού

Στα ιστορικά χρόνια στην περιοχή γύρω από τον ναό υπήρχε μεγάλη πόλη, πιθανόν η αρχαία Μάκιστος.Ο ναός κτισμένος από ντόπιο πωρόλιθο (κογχυλιάτη) στην κορυφή τειχισμένου λοφίσκου, έχει κατεύθυνση Α- Δ.Είναι Δωρικός (διαστάσεων: μήκος 35,10μ. και πλάτος 15,85μ.),περίπτερος με 6*13 κίονες, αποτελούμενος από πρόδρομο, σηκό με δύο κατά μήκος εσωτερικές κιονοστοιχίες και οπισθόδομα.Το συνολικό ύψος του ναού υπολογίζεται σε 9,20μ.Το δάπεδο του πτερού του ναού ήταν στρωμένο με χοντρές λίθινες πλάκες ενώ όλα τα μέλη της ανωδρομής έφεραν λευκό επίχρισμα.
 Ο ναός εδράζεται με κρηπίδα με 3  βαθμίδες πάνω σε φυσικό βράχο που έχει ισοπεδωθεί για τον σκοπό αυτό.Τα αετώματα της στέγης ήταν διακοσμημένα με γλυπτές παραστάσεις ,από μάρμαρο, Γιγαντομαχίας (ανατολικό αέτωμα) και Αμαζονομαχίας (δυτικό αέτωμα) και ήταν έργα πελοποννησιακών εργαστηρίων ενώ στις γωνίες τους υπήρχαν μαρμάρινα ακρωτήρια.Η κεράμωση ήταν Κορινθιακού τύπου επίσης με μάρμαρο.
 Ο ναός κτίσθηκε στο τέλος του 5ου αι.π.χ. ενώ ο γλυπτός διάκοσμος προστέθηκε αργότερα.

Αφιερωμένο στην οικογένεια του Ανδρέα Χαυλή για την υπομονή τους να με ξεναγήσουν στο λόφο του ναού!

1 σχόλιο:

  1. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγα χιλιόμετρα πιο μακρυά, στην αρκαδική Αλίφειρα, γεννήθηκε σύμφωνα με την παράδοση η θεά της σοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή