ΤΡΥΠΗΤΗ(ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ 'Η ΙΣΟΒΑ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Το Medasset καταγγέλλει ελλιπή προστασία της θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό


Για 23ο συνεχές έτος το MEDASSET συμμετείχε στη Συνάντηση των Συμβαλλόμενων Μελών της Σύµβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο (Γαλλία) από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2011.
Στη Συνάντηση, το MEDASSET αναφέρθηκε στην ελλιπή προστασία των θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Ο Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη – μετά τη Ζάκυνθο – παραλία ωοτοκίας της Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο και ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΘΙΝΕΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ – GR2550005).
Τον Αύγουστο 2010, το MEDASSET κατέθεσε καταγγελία στη Σύμβαση της Βέρνης σχετικά με τις  παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας, όπως τη διάνοιξη νέων δρόμων που οδηγούν στις παραλίες, τα παράνομα κτίσματα και άλλες παραβάσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή.
Στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος της Γραμματείας της Σύμβασης της Βέρνης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) υπέβαλε πληροφορίες το Μάρτιο 2011 σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής και τα μελλοντικά μέτρα προστασίας της, αλλά ουδέποτε προχώρησε στην εφαρμογή τους. Το Σεπτέμβριο 2011, το MEDASSET υπέβαλε στη Γραμματεία της Σύμβασης δεύτερη έκθεση ενημέρωσης σχετικά με την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στις παραλίες ωοτοκίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Στις 29 Νοεμβρίου, το MEDASSET έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης ζητώντας μια επί τόπου εκτίμηση της κατάστασης στον Κόλπο από τη Σύμβαση το συντομότερο δυνατόν.
Μετά από παρέμβαση του MEDASSET στη Συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), ενημέρωσε ότι στις 28 Οκτωβρίου 2011, η Ε.Ε. απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελληνική Kυβέρνηση, καλώντας την να υποβάλει εντός δύο μηνών τις απόψεις της σχετικά με τις παραβάσεις που αναφέρονται στην καταγγελία του MEDASSET και να σχολιάσει τη νομική εκτίμηση που πραγματοποίησε η Ε.Ε. για τις συγκεκριμένες παραβάσεις.
Το MEDASSET θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στην Κυπαρισσία και να ενημερώνει την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τη Σύμβαση της Βέρνης.
MEDASSET
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου