ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Economist: Ηρθε πράγματι το τέλος του ευρώ;


Με το ευρώ να πέφτει σαν μετεωρίτης στο εξώφυλλό του, ο Economist εκτιμά πως μία κατάρρευση της ευρωζώνης θα επιφέρει παγκόσμια ύφεση, χειρότερη από εκείνη
Economist: Ηρθε πράγματι το τέλος του ευρώ;2008-2009, με καταρρεύσεις τραπεζών, χρεοκοπίες και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων. Η ευρωζώνη μπορεί να διασπαστεί σε διαφορετικά τμήματα ή σε ένα μεγάλο μπλοκ στο βορρά και σε έναν κατακερματισμένο νότο.
Οπως αναφέρει ο Economist υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί η καταστροφή, αλλά ο χρόνος λιγοστεύει. Ο Economist τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες ήδη έχουν δεσμευθεί οι κυβερνήσεις.
Οι πιθανότητες για μία ασφαλή έξοδο από τη διογκούμενη κρίση μειώνονται με ταχύτητα, επισημαίνει ο Economist.
Μέσα ένα περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας, αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας και πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το 2012 μπορεί να φέρει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση. Αυτό θα τροφοδοτήσει ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, λιτότητας και όλο και μεγαλύτερης δυσαρέσκειας.
Προηγούμενες οικονομικές κρίσεις έδειξαν ότι μόνο οι τολμηρές λύσεις μπορούν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά "οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται ανίκανοι ή απρόθυμοι να κάνουν κάτι αρκετά τολμηρό", αναφέρει ο Economist.
Αν δεν δοθούν λύσεις, "το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε εβδομάδες" αλλά, όπως προειδοποιεί ο Economist, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο τολμηρές αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι ηγέτες.
Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει μία λύση που θα ανακουφίσει άμεσα το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ο πιστωτής έσχατης ανάγκης ή –αν δεν συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις για αυτό– να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα κυρίως της περιφέρειας, να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να εγκαινιάσει πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης όπως έπραξε η Fed.
Αναγκαίο είναι ακόμη να καθιερώσει ένα είδος ευρωομολόγου όπως αυτό που πρότεινε η Κομισιόν. Η άρνηση της Γερμανίας να δεχτεί και αυτήν την πρόταση, χωρίς αλλαγή στάσης εκ μέρους της, εκτιμά το περιοδικό, θα φέρει σύντομα την καγκελάριο Μέρκελ μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου