ΤΡΥΠΗΤΗ(ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ 'Η ΙΣΟΒΑ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΟΥΜΑΣ (ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ) ΣΤΟ ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ

Με βασικό γνώμονα την ενημέρωση και την αναβίωση ορισμένων εθίμων και παρασκευής δια φόρων ποτών και εδεσμάτων που ξεχνιούνται σιγά-σιγά έλαβα ως αφορμή να γράψω για την σούμα , το παραδοσιακό αλκοολούχο παρασκεύασμα το οποίο προέρχεται εξ ολοκλήρου από τα τσίπουρα των σταφυλιών μετά το πάτημα τους.
Η αναφορά θα γίνει για  την απόσταξη που παραδοσιακά αιώνες τώρα πραγματοποιείται  με τα λεβέτια (καζάνια).Όπως παρατηρούμε στην εικόνα αριστερά τοποθετείται ένα λεβέτι πάνω στην πυροστιά (ή σιδεροστιά) και γεμίζεται με τα τσίπουρα των σταφυλιών έως επάνω αφού εμπλουτίζεται με μάραθο, ο οποίος προσθέτει αρώματα στο αλκοολούχο παρασκεύασμα, και κατόπιν τοποθετείται ένα ταψί πάνω-πάνω για να συλλέξει την σούμα κατά την απόσταξη.Εν συνεχεία τοποθετείται ένα δεύτερο λεβέτι από πάνω και επιχρίεται η ένωσή τους με λάσπη σαν πηλό ( γλίνα) πολύ καλά αφού οποιαδήποτε διαρροή θα συμβάλει αρνητικά στην αλκοολική ζύμωση.Κατόπιν γεμίζεται το πάνω λεβέτι με κρύο νερό και τοποθετείται φωτιά στην βάση  με την οποία ζεσταίνονται τα τσίπουρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατμοί οι οποίοι ανεβαίνοντας προς τα πάνω να ακουμπούν στον πάτο του πάνω λεβετιού, να υγροποιούνται και να συλλέγονται μέσα στο ταψί.Όταν γεμίσει το ταψί αφαιρείται το απόσταγμα και αρχίζει η ίδια διαδικασία  με φρέσκα τσίπουρα έως ότου τελειώσουν όλα αφού ο κίνδυνος να χαλάσουν είναι πάντα προ των πυλών με αποτέλεσμα να η ποιότητα να μην είναι η επιθυμητή.
Η διαδικασία αυτή κρατάει πολλές ώρες και είναι πολύ κουραστική όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τον αποστάκτη και ευχαριστεί τον πότη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου