ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος ή Χριστιάς (1872-1957) ήταν ο ιδρυτής της «Ηλειακής Βιβλιοθήκης»
Γεννήθηκε στον Πύργο και σπούδασε ιατρική. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός απο το 1897 έως το 1920, οπότε και παραιτήθηκε. Είχε έναν γιό, ο οποίος απεβίωσε μόλις σε ηλικία 17 χρονών και μια κόρη, τη Φανή, μητέρα του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη. Στους Βαλκανικούς πολέμους συμμετείχε ως γιατρός και κατάφερε να προαχθεί ως τον βαθμό του γενικού αρχιάτρου. Το 1925 έθεσε χωρίς επιτυχία υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο.
Στις 25 Απριλίου 1923 ίδρυσε την «Ηλειακή βιβλιοθήκη» ενώ το 1953, ύστερα απο δικές του προσπάθειες, την μετέτρεψε σε κρατική. Στην βιβλιοθήκη δώρισε χιλιάδες τόμους καθώς και την πατρική του οικεία με σκοπό να στεγαστεί η βιβλιοθήκη. Το ταφικό μνήμειο, το οποίο κατασκεύασε στο Α΄ νεκροταφείο Πύργου για τον νεκρό γιό του, ξεχωρίζει για την τεχνική του.
wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου