ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η μέρα που το πετρέλαιο έγινε αμόλυβδη…

Αν συγκρίνει κάποιος τις τιμές των καυσίμων στη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε μηνών, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια …σταθερότητα. Αρκεί βεβαίως να συγκρίνει διαφορετικά πράγματα!

Αν μπερδευτήκατε, θα σας πούμε απλώς ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – ξαναγράφουμε, “πετρελαίου θέρμανσης” – είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2010 η τιμή της …αμόλυβδης βενζίνης!

Δεν πρόκειται περί πλάκας, δυστυχώς! Με βάση τις τιμές που δηλώνουν οι ίδιοι οι πρατηριούχοι στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε να ...
πωλείται ακόμη και στα 1,04 ευρώ ανά λίτρο! Η αμόλυβδη, πριν από 15 μήνες, είχε μια μέση τιμή κοντά στα 1,07-1,08 ευρώ, οπότε η …σύγκλιση είναι προφανής.

Γιατί, όμως, αναφερόμαστε στον Ιανουάριο του 2011; Πολύ απλά, διότι από τον Φεβρουάριο και μετά άρχισε το “πάρτι” των μέτρων, με τις συνεχείς αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, οι οποίες οδήγησαν την εγχώρια αγορά καυσίμων στην πρώτη θέση της ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη.

Η δε μέση τιμή της αμόλυβδης έπιασε χτες τα 1,70 ευρώ ανά λίτρο, με τη μέγιστη κοντά στα 1,90 και με κατηγορίες ενισχυμένης αμόλυβδης ακόμη και στα 2 ευρώ!

Όλα αυτά ενόψει της αύξησης των μετακινήσεων για τον Εορτασμό της Ανάστασης και του Πάσχα αλλά και καθώς οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης αυτές τις ημέρες για να έχουν απόθεμα για τον χειμώνα.

Ο λόγος; Μα, τελειώνει η φετινή χειμερινή περίοδος στις 30 Απριλίου – στη συνέχεια το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται με τον φόρο – ενώ από τις 15 Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί (αν και υπάρχουν διαρροές περί του αντιθέτου …κι όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε) να καταργηθεί η ατέλεια που μέχρι σήμερα ίσχυε για το συγκεκριμένο καύσιμο.

Αν η απόφαση εφαρμοστεί, αυτό θα χρεώνεται προς 1,50 ευρώ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή όσο και το πετρέλαιο κίνησης και αυτό ακριβώς τρέχουν να προλάβουν οι πολίτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου