ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

AH-ΓΙΩΡΓΗΣ: ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Οι μέρες του Πάσχα πέρασαν και όλοι γυρίσαμε πάλι στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Όσοι από εμάς έφυγαν από τις πόλεις ήταν μια ευκαιρία να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για να αντεπεξέλθουμε στον "Γολγοθά" της ζωής που περνάμε καθημερινά.
Είχα την ευκαιρία να περάσω τις μέρες του Πάσχα στο χωριό μου και να νιώσω λίγο ελεύθερος από την δουλειά και να θυμηθώ το Πάσχα που περνούσα εκεί σαν παιδί μόνο που τα χρόνια πέρασαν και γνωστές φιγούρες του παρελθόντος δεν υπάρχουν πια παρά μόνο στην σκέψη.Η Μεγάλη Παρασκευή με τον Επιτάφιο και την περιφορά του μέσα στο χωριό αργά και όχι τ' απόγευμα όπως στις πόλεις,το Μεγάλο Σάββατο με την ολοήμερη προετοιμασία για το Πασχαλινό τραπέζι με το σφάξιμο των αρνιών και  όλες  τις λοιπές προετοιμασίες με αποκορύφωμα το βράδυ που "βγαίνει" (λέξη που ακούω από μικρός) η Ανάσταση και το δείπνο που επακολουθεί με το τσούγκρισμα των αυγών και την παραδοσιακή "μαγειρίτσα".Την επομένη νωρίς το πρωί όσοι έχουν επωμισθεί το σούβλισμα ξυπνήσαμε άγρια χαράματα να ανάψουμε την φωτιά και να ψήσουμε άλλοι αρνιά και άλλοι κατσίκια με το μεσημέρι να μας βρίσκει σχεδόν χορτάτους από τους μεζέδες πριν στρωθεί το γιόρτινο τραπέζι με αποτέλεσμα το γλέντι να "τραβάει" ως αργά το απόγευμα που ξαναπεινάμε με το κρασί να ρέει άφθονο από τα βαγένια (βαρέλια) παραγωγής ντόπιων αμπελώνων και φυσική κατάληξη να φεύγουμε "μπουσουλώντας" στα τέσσερα για ύπνο.
Η Δευτέρα του Πάσχα συνέπεσε με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου πολιούχου του χωριού μας με λειτουργία στον ομώνυμο Ναό και περιφορά της εικόνας του Αγίου μέσα στο χωριό και στάσεις σε κάθε σπίτι που έχει εορτάζοντα.Η συνέχεια στα καφενεία όπου τα κεράσματα από τους εορτάζοντες πάνε κι έρχονται.Παλαιότερα θυμάμαι με νοσταλγία το πανηγύρι που γινόταν ανήμερα τ' Αη-Γιωργιού μετά το πέρας της περιφοράς της εικόνας και διαρκούσε όλη μέρα με φαγητό,τραγούδια και κλαρίνα (χαρακτηριστική η φωτογραφία από την δεκαετία του 60 παραπάνω).
Τέλος θα ήθελα να εξυμνήσω την ψαλτική ικανότητα του Διονυσίου Β. Αγγελόπουλου και την  επίσης φιλότιμη  προσπάθεια του Νικόλαου Κ. Αγγελόπουλου που πάντα μας τιμά, όταν έρχεται από τον Βόλο που διαμένει μόνιμα, συμμετέχοντας στην λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου