ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

"Φούσκωσε" ο Αλφειός

Να «παρεκτρέπεται» άρχισε ο ποταμός Αλφειός στο τμήμα ανάμεσα στην Κρέστενα και την Αρχαία Ολυμπία. Στο ανάχωμα των Καλυβακίων η στάθμη του νερού έχει ανέβει, όμως για την ώρα οι αρμόδιοι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.
Τα νερά έχουν καλύψει τα πάντα στην περιοχή των Καλυβακίων, στο τμήμα έως και το φράγμα του Αλφειού, εκεί όπου παλιότερα δέσποζαν καλλιέργειες πορτοκαλιού. Τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν ο Αλφειός φουσκώσει και άλλο και η στάθμη ανέβει σε τέτοιο βαθμό που γίνει απειλητική για το ανάχωμα.

Οι τοπικοί φορείς στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρέστενας δεν έχουν τέτοιες ενδείξεις, όμως βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα παρουσιαστούν είτε λόγω βροχοπτώσεων στην περιοχή, είτε λόγω εισροής μεγάλων ποσοτήτων νερού στον Αλφειό. Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικά ύψη βροχής έχουν καταγραφεί στην περιοχή που πηγάζει ο Λάδωνας, μικρότερα στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Ο Ερύμανθος από την άλλη μεριά δείχνει και πάλι τη δύναμή του, καθώς περνά ορμητικά μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο ίδιο σημείο που το ποτάμι «έσπασε» στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη. Οι κάτοικοι είναι και πάλι ανήσυχοι και φοβούνται πως με νέα επιδείνωση του καιρού ο Ερύμανθος θα χαράξει άλλη πορεία εξόδου προς τον Αλφειό.
Πηγή: iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου