ΤΡΥΠΗΤΗ(ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ 'Η ΙΣΟΒΑ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Η μάχη του Μαραθώνα στο logo της Google

Τιμή στην μάχη που έσωσε την Ευρώπη από τους Πέρσες

Με αφορμή τον Μαραθώνιο η Google αφιερώνει το λογότυπό της στη μάχη του Μαραθώνα υπενθυμίζοντας πως η αναμέτρηση των Αθηναίων και των Πλαταιών εναντίων της κραταιάς αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, έσωσε ολόκληρη την Ευρώπη από τις ορδές των Βαρβάρων.

Η μάχη του Μαραθώνα διεξήχθη το 490 π. Χ. και οι Αθηναίοι ήταν αυτοί που εκ μέρους των Ελληνικών λαών της εποχής ανέλαβαν να ματαιώσουν τις προθέσεις του Μεγάλου Βασιλιά Δαρείου Ι να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

10.000 Αθηναίοι και περίπου 1.000 Πλαταείες αναμετρήθηκαν με την τεράστια περσική στρατιά καθώς οι Λακεδαιμόνιοι δεν έστειλα εγκαίρως βοήθεια αφού μεσολαβούσαν τα ιερά τους μυστήρια, τα Κάρνεια.

Ο Αθηναίος αγγελιαφόρος που εστάλη στη Σπάρτη, ο Φειδιππίδης, διέτρεξε την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη, 220 χιλιόμετρα, σε 48 ώρες και έφτασε στη Σπάρτη στις 9 Σεπτεμβρίου την ημέρα που τα στρατεύματα των Περσών αποβιβάζονταν στον Μαραθώνα.

Προς τιμήν του διοργανώνεται ο Μαραθώνιος που την Κυριακή 31 Οκτωβρίου αναμένεται να συγκεντρώσει ρεκόρ συμμετοχών από όλο τον κόσμο
.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου