ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΣΕ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΡΑΦΕΝΙΟ"

Στο «δίδυμο» του λεπτότερου υλικού στον κόσμο το Νόμπελ Φυσικής 2010
Σε δύο ρωσικής καταγωγής επιστήμονες απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νομπέλ Φυσικής, διότι - όπως αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής βραβείων Νομπέλ- με την εργασία τους βοήθησαν στην εξέλιξη ευρέος φάσματος επιστημών, όπως εξάλλου και της τεχνολογίας.
Λεπτό και ισχυρό υλικό
Οι Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία πραγματοποίησαν πειράματα με γραφένιο, μια μορφή άνθρακα, που είναι το πιο λεπτό και ταυτόχρονα το πιο ισχυρό υλικό που διαθέτουμε.
«Καθώς το γραφένιο είναι διαφανές και ταυτόχρονα καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, είναι ιδανικό για την κατασκευή διάφανης οθόνης αφής, αλλά και στοιχείων φωτισμού, ακόμα και ηλιακών κατόπτρων» αναφέρει η επιτροπή βραβείων Νομπέλ.
Ο Νοβοσέλοφ, 36 ετών, είναι ο νεότερος βραβευθείς με Νομπέλ Φυσικής από το 1973 έως σήμερα και έχει διπλή υπηκοότητα (ρωσική και βρετανική), ενώ ο Γκέιμ είναι Ολλανδός υπήκοος. Οι δύο επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν το νέο υπερ-υλικό από ένα κομμάτι γραφίτη, όμοιο με αυτό που υπάρχει στα κοινά μολύβια, με κολλητική ταινία.
Οπως αναφέρει η επιτροπή βραβείων Νομπέλ Φυσικής το γραφένιο έδωσε στους φυσικούς τη δυνατότητα να μελετήσουν υλικά με δύο διαστάσεις και μοναδικές ιδιότητες και επέτρεψε την πραγματοποίηση πειραμάτων που θα βοηθήσουν τη νέα ερμηνεία φαινομένων της κβαντικής φυσικής. Επίσης βρήκε εκατοντάδες εφαρμογές, όπως η κατασκευή νέων υλικών και πρωτοποριακών ηλεκτρονικών συσκευών.
ΠΗΓΗ: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου