ΤΡΥΠΗΤΗ(ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ 'Η ΙΣΟΒΑ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Tην καρδιο-προστατευτική δράση του ελαιόλαδου και των πολύτιμων συστατικών του ελαιόδενδρου (όπως η ελευρωπαϊνη των φύλλων της ελιάς) επιβεβαιώνει νέα μελέτη που «τρέχουν» Έλληνες ερευνητές στο ερευνητικό και πειραματικό κέντρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ, με την συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του διάσημου καρδιοχειρουργού δρ. Sir Magdi Yacoub.
«Σύμφωνα με τα  πρόσφατα ευρήματα μια κουταλιά ωμό ελαιόλαδο την ημέρα στην σαλάτα βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης στα πειραματόζωα κατά 30% και παράλληλα μειώνει κατά το 1/3 την βαρύτητα του εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ ακόμα πιο ισχυρή είναι η  επίδραση της στα τριγλυκερίδια» επισημαίνει ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο διακεκριμένος Έλληνας καρδιολόγος και τ. πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Καρδιολογίας προσθέτει ότι  αυτή η ευνοϊκή επίδραση του ελαιόλαδου αντιστοιχεί με την πρόσληψη (από τα πειραματόζωα) 10 μg και 20 μg της ουσίας ελευρωπαϊνης η οποία  υπάρχει κυρίως στα φύλλα της ελιάς.
Δυστυχώς παρά τα εντυπωσιακά ευρήματα, καθώς τα 20 μg ελευρωπαϊνης βρέθηκαν συνολικά να μειώνουν κατά 33,1%  την ολική χοληστερόλη και κατά 61,4%  τα τριγλυκερίδια, οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα δεν ενέκριναν τα ερευνητικά πρωτόκολλα για την χορήγηση της ελευρωπαϊνης στους ανθρώπους ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής δόση που θα απαιτείται για να μειωθεί στο 1/3 ο κίνδυνος εμφράγματος.
Πηγή: healthview.gr


1 σχόλιο: