ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Την Κυριακη 30/5/2010 ημουν προσκεκλημενος σε μια εκδηλωση ,στο Πνευματικο Κεντρο του Δημου Αθηναιων, που διοργανωσε ο Συλλογος Μακισταιων Ολυμπιας <<Η ΜΑΚΙΣΤΟΣ>> και η Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση Ηλειας με σκοπο την παρουσιαση ενος λευκωματος με την ονομασια  ΜΑΚΙΣΤΟΣ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ .Προλογισαν αυτου ο Νομαρχης Ηλειας  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΦΥΡΑΣ, ο ποιητης ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΟΥΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, και ο ηθοποιος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ. Το λευκωμα αυτο αποτελει μια ομαδικη δουλεια ετων που οι συντελεστες κοπιασαν να συλλεξουν ολο αυτο το υλικο με την πολυτιμη συνεισφορα των κατοικων του χωριου.Πραγματικα προκειται για μια καταπληκτικη δουλεια που αναφερεται στην ιστορια του χωριου κατα τον προηγουμενο αιωνα με τοπια ,με εικονες του οικισμου ,με ασχολιες των κατοικων ,με την  εκπαιδευση,  με τους μεταναστες κ.α.ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ αυτο τελειωνει με την καταστροφικη φωτια του 2007 και αποτελει εναν φορο τιμης στους αδικοχαμενους νεκρους αυτης.Προσωπικα με αγγιξε και αξιζει να αποτελεσει εφαλτηριο για αναλογες πρωτοβουλιες και αλλων χωριων .Τελος αξιζει να αναφερω οτι χορηγος επι κοινωνιας ηταν η τηλεοραση του ΣΚΑΊ΄που συχνα ευαισθητοποιηται σε αναλογες πρωτοβουλιες!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που ανάρτησες, μερικές από αυτές θα ήταν σημαντικές και για το λεύκωμά μας "Μάκιστος"... κρίμα που δεν τις είχαμε...
    ευχαριστούμε για την αναφορά στο λεύκωμα και στην εκδήλωσή μας...
    Χριστίνα Γρηγοροπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή